Dit zijn de mooiste bossen voor een kerstwandeling

beeld vtwonen Beeld beeld Brunopress
Beeld beeld Brunopress

Even een frisse neus halen tussen kerstbrunch en de volgende verplichting? Een boswandeling is hét ultieme recept voor de kerstdagen waarop we iets teveel binnen zitten. De boslucht en rust geven je een energieboost en de kinderen kunnen lekker uitrazen. Wij hebben vijf prachtige bossen in Nederland en België op een rij gezet waar je een kerstwandeling kunt maken, mooie routes kunt volgen en prachtige foto’s kunt maken. Enjoy!

Lees verder onder de advertentie

Het Speulder- en Sprielderbos

Op de Veluwe, vlak naast Ermelo, vind je het Speulder- en Sprielderbos. Van dit bos wordt gezegd dat het het mooiste bos van Nederland is. Of dat waar is, mag je zelf bepalen. Maar dat het mooi is, is zeker. Het is een van de oudste bossen van Nederland en je vind er een oase van rust. Op sommige plekken groeien de bomen scheef naar elkaar toe. Deze scheve bomen noemen ze ook wel de dansende bomen van de Veluwe. Als je geluk hebt, spot je hier wolven of wilde zwijnen. Maar daar heb je wel wat geduld voor nodig.

De Veluwezoom

Als je denkt dat alle bossen op elkaar lijken, dan heb je het mis. Ieder bos is anders. In Nationaal Park de Veluwezoom vind je naast de mooie bossen ook heides en zandduinen. Als de bossen in de winter verkleuren, is een wandeling hier op zijn moost. Neem een route vanaf het hoogste punt van dit natuurgebied: De Posbank. Vanaf deze stenen bank heb je een weids uitzicht over de omgeving en met mooi weer kun je zelfs tot in Duitsland kijken. Naast dit uitkijkpunt is een parkeerplaats en na afloop kun je iets eten en drinken bij Paviljoen de Posbank.

LEES OOK
Creëer een Nordic kerstsfeer met deze winterse DIY’s

De Brabantse Sahara

Niet alleen de bossen, maar ook de duinen zijn prachtig in de winter. In Noord-Brabant vind je de Loonse en Drunense duinen. Een mooi natuurgebied met het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Deze Brabantse Sahara wordt omringd door bossen. Het natuurgebied is groot, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je om de haverklap tegenliggers tegenkomt.

Volg de wandelroute Roestelberg van ongeveer 5,5 km en beleef de duinen, heide en het bos. Ben je een avonturier? Wijk van de paden af en struin over de zandvlakte. Hier beleef je gegarandeerd een prachtige kerstwandeling.

De Belgische Ardennen

De kerst is het ideale moment om eropuit te trekken, bijvoorbeeld naar de Ardennen. In het zuiden van de Ardennen vind je de enige bergrivier van België: de Ninglinspo. De gelijknamige wandelroute langs het riviertje leidt je door de natuur, langs kleine watervallen en over avontuurlijke paden. Door de wilde natuur is het net of je op vakantie bent. Volg de gele route voor een kerstwandeling van 2,5 km en de blauwe route voor een traject van 6 km. De kinderen kunnen dus zeker mee.

LEES OOK
Oud wordt nieuw: met een fris interieur het nieuwe jaar in

Fietsen door de bomen

In Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, ben je aan het juiste adres voor een kerstwandeling. Kijk je ogen uit vanaf de dertig meter hoge uitkijktoren en laat de kinderen hun gang gaan in het speelbos. Niet alleen voor de kinderen, ook voor de ouders is dit een paradijs met afwisselend landschap. Middenin het bos ligt de ronde fietsbrug met de passende naam Fietsen door de Bomen. Ook vind je hier The Treehouse, een moderne boomhut middenin het Bosland. Deze unieke plek kun je huren voor bijvoorbeeld vergaderingen.

Bron: beeld: Brunopress

Lees verder onder de advertentie