WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De paleisdeuren van het gerenoveerde Paleis het Loo zijn weer geopend

Na een grondige, duurzame renovatie van vier jaar is het 17e-eeuwse Paleis het Loo in Apeldoorn weer open voor bezoekers. Naast de verbouwing zijn er nieuwe paleisroutes en audioverhalen gecreëerd. De renovatie van de ondergrondse uitbreiding wordt volgend jaar afgemaakt. Al met al is er genoeg te bekijken en is het paleis zeker een bezoekje waard.

Wat is er nieuw?

Paleis het Loo heeft nieuwe paleisroutes en drie audioverhalen gecreëerd die het paleis zelf en de bewoners tot leven brengen: van Willem en Mary tot Wilhelmina. Het derde audioverhaal ‘Thuis bij de Oranjes’ bevat humoristische anekdotes over het paleis en is wat luchtiger. Ook bestaat er nu een gratis app waarmee je de audioverhalen zelfstandig kunt luisteren. De app brengt je daarnaast op de hoogte van extra weetjes én je helpt navigeren over het terrein. Tijdens de verbouwing is ook wifi aangelegd en zijn er liften geplaatst. Verder wordt er in het onderhuis een introductiefilm ‘Sporen uit het verleden’ afgespeeld. Hier kom je als bezoeker alles te weten over de geschiedenis van Paleis het Loo en hoe de paleisbewoners en personeelsleden woonden en werkten. Want 37 jaar geleden werd het paleis een museum, maar daarvoor was het een zomerresidentie en een thuis.

De verbouwing

Voor de restauratie zijn vakmensen uit heel de wereld bijeengekomen om het paleis op te knappen. Tapijten werden geknoopt, asbest verwijderd, muren bekleed en plafonds geschilderd. De deuren zijn opnieuw voorzien van een lik verf en de vitrage werd met de hand gerestaureerd. Ook gaat het paleis mee met de LED verlichting-trend, want de kroonluchters geven nu ook licht. De houten vloer in de balzaal is uniek, want deze is gemaakt van de bomen die zijn geplant tijdens de bouw van het paleis. In totaal heeft de gehele renovatie zo’n 130 miljoen euro gekost.

Ondergrondse ruimte

Toch is de verbouwing nog niet volledig klaar. Een ondergrondse ruimte van vijfduizend vierkante meter – ontworpen door Dikkie Scipio van Kaan Architecten uit Rotterdam – zal in het voorjaar van 2023 pas klaar zijn. Hier zullen tentoonstellingen, ontvangstruimtes en een winkel te vinden zijn. Voor kinderen is er een eigen plek gecreëerd: het Juniorpaleis in de westvleugel.

Tickets reserveren kan via: paleishetloo.nl

LEES OOK
Zo laat je klassieke elementen tot leven komen

nog meer: Hotspots