WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Viva la Veluwe: de leukste plekken op de Veluwe

Je kent de Veluwe natuurlijk van de verbluffende natuur en lange wandelingen, maar dit enorme natuurgebied in Nederland is nog veel meer. Je vergapen aan Monet, eten in het jachthuis van koning Willem III en shoppen bij die ene interieurwinkel. Dít zijn de leukste plekken op de Veluwe. Opslaan voor later is toegestaan. 

de veluwe
De Veluwe

Dit staat je te doen op de Veluwe

Wat doe je op de Veluwe? Wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Als je het de locals vraagt, dan is de natuur tussen Hoog Soeren en Assel het ontdekken waard. Net als Kroondomein Het Loo. Vroeger struinden hier paleisgasten door de natuur, nu is het voor jou ook toegankelijk. De afwisseling tussen bos en heide houdt het veelzijdig. Een absolute must voor de natuurliefhebber. De volgende stop op je wandellijst is Radio Kootwijk, want deze bijzondere plek mag je niet overslaan als je op de Veluwe bent. Het voormalige zendstation is een indrukwekkend art-deco bouwsel, dat hoog boven de heide uittorent. Van origine werd het station gebruikt voor contact met Nederlands-Indië, nu is het te bezoeken. Let op: je moet je vooraf aanmelden. De wandeling via Radio Kootwijk, over het Kootwijkerzand en door de bossen is een aanrader. Elk kwartier verandert te omgeving, van heide naar een kruip-door-sluip-door pad door het bos. 

Wat is een bezoek aan de Veluwe zonder een bezoek aan het Kröller-Müller Museum? Hier tref je misschien wel de mooiste Vincent van Gogh-collectie ter wereld aan. Niet alleen Van Gogh is present, maar ook Monet, Picasso en Mondriaan zijn van de partij in het museum. Het Kröller-Müller staat hoog in de top als het gaat om leukste plekken op de Veluwe. Na al het moois binnen te bewonderen is het tijd om naar buiten te gaan. De Veluwe wemelt van de dieren, van edelherten tot wilde zwijnen en misschien wel een wolf. 

LAB02 is de interieurwinkel voor wie niet alleen maar natuur wil, maar ook graag winkelt voor thuis. Het ligt in het centrum van het gezellige Apeldoorn en is vanzelfsprekend een van de leukste plekken van de Veluwe. Van een mooi plaid tot ecomix vaas, aan de Paslaan moet je zijn. 

Radio Kootwijk

De leukste plekken op de Veluwe om te eten

Wat voelt meer als de authentieke Veluwe dan eten bij een jachthuis? Weinig. Als we vertellen dat het ook nog eens het vroegere jachthuis van koning Willem III is, ben je vast al onderweg. Brasserie Het Jachthuis in Hoog Soeren is zo’n stek waar je van ’s morgens elf tot ’s avonds laat aanschuift. Voor een koffie, pulled chicken salade (tip!) of glas wijn met bitterbal. Na een dag struinen door de bossen en over de heide is het ook goed aanschuiven bij Huisje James. Chefs Laurens en Rick schotelen een zes-gangendiner voor, waarin je veel van de Veluwe terugvindt. Extra leuk: reserveer een plek aan de werkbank, want daar kijk je de chefs letterlijk op de vingers.

Zin in een foodfestival-vibe op de Veluwe? Op naar Woodz op Landgoed Beekhuizen. Trek een dikke trui en jas aan en zoek een plek onder de knusse tenten. Het is ook een optie om een picknicktas af te halen en diep in het bos te eten. Daar krijg je nog meer Veluwe-kriebels van. Tegenover de ingang van het Nationale Park De Hoge Veluwe zit Brasserie Délicat, een plek met flink veel huiskamergevoel waar je na een lange wandeling binnenloopt voor een goed glas bokbier en de lunch. Aan de andere kant van de kruising tref je Brunch. De hele dag door brunchen was nog nooit zo smakelijk. Ga je in het voorjaar of de zomer, sluit dan vooral nog even aan in de rij bij IJs van Co in Hoenderloo: het lekkerste ijs van de Veluwe en omstreken. 

Welterusten: logeren op de Veluwe

Een van de leukste plekken op de Veluwe om te logeren is Cuber Suites. Vanuit je suite kijk je zo uit op het bos. Met goed weer kan de kachel op de veranda aan. Kom je net terug van een lange wandeling? Warm de sauna dan op voor pure ontspanning. De barrel sauna geeft direct uitzicht op het bos, dus meer in de natuur dan dit kan bijna niet. Bij Cuber denken ze werkelijk aan alles. In de app heb je een persoonlijke gids (Esme is enorm leuk én behulpzaam), je bedient er gordijnen, verlichting en climate control mee én je bestelt fietsen of ontbijt voor de volgende dag. Aan de overkant van de suite loop je zo de bossen en heide van Schenkenshul op. Het is alsof je in een luxe hotel zit, maar dan midden op de Veluwe. Ben je van plan om met z’n tweeën naar de Veluwe te gaan? Cuber Suites is je stek. Het enige gevaar is dat je er waarschijnlijk wilt blijven wonen.

De paarden steken de hoofden bij aankomst meteen nieuwsgierig over het hek om te zien wie de nieuwe buren zijn en op tafel staat een bos bloemen als warm welkom. Boshuis de Merel in Otterlo is absoluut een van de leukste plekken op de Veluwe om te logeren. Het is heerlijk lummelen op de schommelbank in de tuin en via het klaphek loop je direct het bos in. Dit is een boshuis zoals een boshuis hoort te zijn; ruimte voor rust en ontspanning, maar dan wel vlakbij Otterlo. De bakker in het dorp verkoopt trouwens overheerlijke taart, die perfect samengaat met een pot thee of warme chocolademelk. Tip: dit is een ideale plek op de Veluwe om met je familie of een groep te bezoeken. 

nog meer: Hotspots