WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nicolette Fox: ‘De stoel is hét symbool voor gastvrijheid’

Nicolette Fox, de hoofdredacteur van vtwonen, heeft een grote liefde voor stoelen. Ze verzamelt en koestert ze. Deze liefde is er met de paplepel ingegoten. Haar ouders hadden een bonte verzameling en tijdens verjaardagen toverde haar vader, stoelen uit alle hoeken en gaten. Geen wonder dat ze fan is van vtwonen 13, die gaat over happy familiy.

vtwonen 04-2021 | Portret van Nicolette voor vtwonen 04

”Een huis vol familie

vraagt om stoelen”

Bonte verzameling stoelen

Het is een vertrouwd beeld uit mijn jeugd: een invasie van gezellige visite bij elke verjaardag. Opa’s en oma’s, ooms en tantes, het huis stroomde vol met familie. Mijn vader toverde uit alle hoeken en gaten stoelen tevoorschijn, een bonte verzameling van bureaustoel tot kruk. Mijn moeder schoof er net zo lang mee tot het allemaal paste en iedereen goed zat. Liefst nog met een bijzettafel binnen handbereik.

Symbool van gastvrijheid

Mijn liefde voor stoelen is vast en zeker daar begonnen. Ik verzamel en koester ze, met name mijn lievelingsontwerpen. De stoel is een fantastisch, flexibel meubelstuk met een oneindige range aan vormen, kleuren en formaten. Behalve mooi en functioneel ook nog hèt symbool van gastvrijheid. Het meubel dat zegt: ga lekker zitten, hier is voor iedereen plaats. En dat is meteen ook een vrijbrief om er nooit genoeg van in huis te hebben.

Flexibel ‘leefhuis’

Aan tafels zit een limiet, en aan kasten ook, maar aan stoelen? Ik verzamel zonder scrupules door, de mooiste exemplaren, want een extra stoel is altijd handig voor visite. Precies ook een van de dingen waar ik het meest van houd: een huis vol familie en vrienden. En net als vroeger bij mijn ouders thuis, wil ik graag dat iedereen zich welkom voelt. Ik noem dat een flexibel ‘leefhuis’, waar geschoven en gerommeld kan worden, net zolang tot het past. Waar altijd genoeg stoelen zijn en de tafel liefst uitklapbaar is. Aangevuld met bijzettafeltjes – nog zo’n wonder van veelzijdigheid.

Warme herinneringen

Geen groter geluk tenslotte dan samen eten, drinken, lachen en praten. Ik ‘leerde’ het van mijn moeder en geef het graag door aan mijn dochter. In de hoop dat zij straks dezelfde, warme herinneringen heeft, zeker aan deze tijd van het jaar. Daarvoor hoef je helemaal niet megagroot te wonen. Onze huiskamer vroeger zou ik nu zelfs klein vinden. Maar het lukte met passen en meten, dankzij een groot gevoel van gastvrijheid…en dankzij de stoelen natuurlijk.

Liefs,

Nicolette

nicolette.fox@dpgmediamagazines.nl • instagram @nicolette_fox

P.S. Laten we hopen dat er dit jaar niet al te veel restricties zijn voor thuisbezoek, en anders: die stoelen kunnen ook best wat verder uit elkaar staan als het moet.

LEES HET MAGAZINE
vtwonen nummer 13 ligt nu in de (digitale) schappen. Bekijk hier een sneak peek!

nog meer: Hoofdredactie