Anders dan de rest
In Nederland is het rijtjeshuis het meest voorkomende woningtype. In Vlaanderen is dat het appartement en komen de rijhuizen met 21% van de drie miljoen woningen op de derde plaats. Vaak zijn de gevels en indeling wat voorspelbaar. Precies in zo'n huis - een rijtjeshuis met aangebouwde berging aan de voorkant - wonen Marij Hessel en Evert in Alphen aan den Rijn. Maar waar het er van buiten net zo uitziet als de rest, is het binnen en in de achtertuin een feest van kleur en vorm.
Kleuren testen
De twee kochten het huis veertien jaar geleden. Ze delen het inmiddels met hun katten Def en Mos. 'De toestand van het huis was op zich prima, en deze houten vloer in de woonkamer lag er al in', vertelt Marij aan de eettafel. 'Er zaten wel lelijke kleuren op de muren: hard rood en dito blauw. Die hebben we als eerste veranderd. En we hebben de muren laten stuccen, daar zat van dat spul op waar je bijna je armen aan openhaalt.' Het volgende project: het vergroten van de badkamer en de ruimte voorzien van een dakraam. 'We hebben het allemaal een voor een aangepakt. Dat was uiteraard een kwestie van geld, maar ook dat we er de tijd voor wilden nemen. Net als wanneer ik een muur wil schilderen: ik doe het grotendeels op gevoel, maar je moet ook echt goed bedenken wat je wilt en op verschillende tijdstippen gedurende de dag kijken hoe de kleur oogt. Verschillende stalen nemen en die neerleggen. En als je het eng vindt om meteen een hele muur aan te pakken, schilder dan eerst een vlak om te zien of de kleur je bevalt', adviseert ze.
Make-over voor de keuken
De keuken die in het huis stond, functioneerde nog prima. Marij en Evert vonden het zonde om die zomaar bij het grofvuil te zetten en besloten hem daarom een upgrade te geven. Met nieuwe deuren en grepen, moderne apparatuur, frisse werkbladen en mooie wandtegels kan hij weer jaren mee. Het interieur bestaat bijna volledig uit vintage meubels en accessoires. 'Ik ben dol op vintage. Ik heb de modeacademie gedaan in Amsterdam en werkte daarna tien jaar in de mode. Maar ik had een uitlaatklep nodig voor een andere soort creativiteit, begon interieurfoto's te verzamelen en startte een blog. Dat werd op een gegeven moment best serieus, zeker toen ik op zolder settings begon te maken. Ik heb toen Karwei en Levis benaderd met een voorstel. Dat resulteerde in een samenwerking, waarin we een kleurencollectie hebben ontwikkeld: Retro Revival. En vtwonen benaderde mij, of ik wilde bloggen. Zo'n acht jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd en ben ik zelfstandig verder gegaan.'
LEES OOK
Zo geef je de keuken een make-over met een budget van € 500,-
Veilingen afschuimen
Inmiddels runt ze My Attic samen met Evert. 'Hij heeft door de verbouwingen en door mij te helpen met mijn settings ontdekt dat hij handig is. In zijn vorige baan maakte hij al etalages, dus het lag voor de hand als timmerman verder te gaan.' De zaak bloeit. Zo zijn de twee door een grote verhuurder van studentenflats ingehuurd voor de aankleding van de gezamenlijke ruimtes. 'Dat doen we uiteraard met vintage, onze grote liefde. We kopen items regelmatig op veilingen en ik ga graag kringlopen af, vaak met een vriendin. We zijn regelmatig zo fanatiek op jacht dat we op zo'n dag helemaal vergeten te eten.'
4 tips van Marij
• Kleur op de muur of het plafond geeft warmte en sfeer, zeker in een huis dat van zichzelf niet zo veel karakter heeft. Liever een rustige basis? Kies dan voor gekleurde meubels en accessoires.
• Vul je huis met bijzondere en persoonlijke items. Zelf vind ik tweedehands meubels en decoratie vaak meer karakter hebben dan iets nieuws, omdat het vaak unieke stukken zijn. Daarbij hebben deze items al een leven achter de rug en dat maakt ze interessant. Met nieuw is uiteraard ook niets mis, met name zorgvuldig gemaakte meubels en tijdloos design.
• Als er een verhaal aan kleeft, zoals bij een souvenir of erfstuk, geeft dat een interieur extra karakter.
• Mensen die van vintage houden, beperken zich vaak tot één stijl, maar er is niets mis met mix van stijlen. Daar spreekt toch een persoonlijk schoonheidsgevoel uit, waardoor het vanzelf een geheel gaat vormen en er echt een eigen stijl ontstaat. Zoiets moet ook een beetje groeien. Soms zit er een misser tussen, het is trial-and-error.
Je las een artikel van het magazine 'Eigen Huis & Interieur'. Op zoek naar meer inspiratie over design, interieur, kunst en ontwerpers? Bekijk de pagina van Eigen Huis & Interieur.