Doen! Twee verschillende lampen boven de eettafel

Laminaat ‘Visgraat Talang’ C-7703 Wooninrichting-aanhuis.nl, lamp Spokes 1 Foscarini via Eijerkamp, Lamp Spokes 2 Foscarini via Eijerkamp, Eettafel ‘Stick’ in fenix walnut PBJ via Eijerkamp, eetkamerstoelen ‘Patch’ kleur 126 Copper Bodilson via Eijerkamp, fruitmand privébezit, Keuken privébezit, kleur op de wand ‘Silver Shadow’: Flexa, plafondspot enkel ‘Nenad’ Lucide via Eijerkamp, plafondspot dubbel ‘Nenad’ Lucide via Eijerkamp, wankast ‘Myrthe’ van Woood via Eijerkamp, wndvaasjes ‘Vase Bubble’ Housevitamin via Loods5, muurdecoratie dienblad Tine K via vtwonen, theeglazen ‘Mug Amber Borosilicate’ Hay via Eijerkamp, plantje vtwonen, overig privébezit. , ,  Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 10 aflevering Uithoorn | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 10 aflevering Uithoorn | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom

Lampen boven de eettafel zijn ontzettend sfeerbepalend: ze zetten ‘m in het middelpunt van de belangstelling. Zie het als de perfecte plek om de stijl in huis eens extra uit te lichten. En wanneer je één enkele of twee dezelfde lampen naast elkaar saai vindt, ga je toch gewoon voor twee verschillende? Wij geven een paar tips.

Lees verder onder de advertentie

Vorm van de eettafel

De vorm van de eettafel heeft invloed op de plek van de hanglampen. Kies ‘m met liefde: de lampen moeten opvallen en géén scheve gezichten veroorzaken. Een ronde tafel? Verdeel de tafel dan denkbeeldig in tweeën en hang boven het midden van iedere helft een lamp. Een langwerpige tafel? Hang ze dan op een derde en twee derde van de tafel. Hang de lampen op gelijke hoogte om het geheel in evenwicht te houden.

Twee lampen creëren waarschijnlijk voldoende licht boven de eettafel. Om te zorgen dat het niet te fel wordt, is het belangrijk om de lichtsterkte gelijkmatig te verdelen over beide lampen. En om het licht perfect aan de sfeer te kunnen aanpassen, is een dimmer natuurlijk de beste oplossing.

LEES OOK
Waarom ook jij een ronde eettafel moet hebben!

Lees verder onder de advertentie

Eenheid

Kies voor lampen die de stijl in huis vertegenwoordigen. En liefst twee lampen die op ’t oog totaal van elkaar verschillen. De kunst – om een rommelig aanzicht te voorkomen – is om gelijkenissen te zoeken die de twee lampen met elkaar verbinden. Denk aan materiaal, omvang, kleur of vorm. In deze binnenkijker in een grachtenwoning in de Jordaan, bijvoorbeeld, passen een kroonluchter en bollenlamp perfect bij de uitgesproken stijl van de eetkamer. Ze hebben beide hun eigen karakter, maar vormen door het glas en de messing pendel toch een geheel.

Samen sterk

Kijk uit met het mixen van verschillende stijlen. Tegenpolen zullen elkaar nooit versterken en zorgen voor onrust boven de eettafel. Hang een geweven, rotan lamp dus niet naast een lamp van staal, maar naast eentje met dezelfde luchtige eigenschappen. Wie deze tip in acht neemt, is in staat om de meest prachtige tweetallen te creëren. Bijvoorbeeld de Balloon lamp van Bolia met stoffen kap in combinatie met deze lamp van Bloomingville met getint glas. Of de Octo lamp van Secto Design met houten kap naast de Spokes hanglamp van Foscarini met een luchtig design. Een gouden duo!

Shop lampen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 10 aflevering Uithoorn | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom