WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzame tip: zo kun je zelf een milieuvriendelijke geurkaars maken

De geur in huis is belangrijk en bepalend voor de sfeer. Toch is er steeds meer bekend over de schadelijke effecten van geurkaarsen op het milieu. De oplossing? Met deze simpele DIY kun je gewoon zelf een milieuvriendelijke geurkaars maken.

bloemen geurkaars boeken

Geliefd ritueel

Het branden van kaarsen is een ritueel dat bijna iedereen – vooral in de winterperiode – veel doet. Het is immers een simpele en snelle manier om je huis gelijk wat sfeervoller te maken. Een geurkaars is daar nóg beter in, omdat het je huis ook nog eens lekker laat ruiken. Zo ruikt je huis lekker vertrouwd en precies zoals je het wilt. Van een ontspannende spa tot een fris dennenbos: met een geurkaars creëer je zó de geur en sfeer die je wilt.

Slecht voor het milieu

Toch klinken er ook slechtere geluiden over de zo geliefde geurkaars. De stoffen die erin zitten zouden niet alleen schadelijk voor je eigen gezondheid, maar ook niet erg goed voor het milieu zijn. In veel geurkaarsen zit namelijk het stofje paraffine. Dat is een bijproduct van petroleum en zorgt bij de uitstoot voor fijnstoffen als aceton, benzeen en tolueen. Kaarsen kunnen ook bestaan uit stearine, dat is gewonnen uit slachtafval of plantaardig vet zoals de niet-duurzame palmolie. 

Geurkaars maken met milieuvriendelijkere ingrediënten

Om dit te voorkomen kun je kaarsen kopen van natuurlijke ingrediënten, zoals sojawas, bijenwas of koolzaadwas. Koolzaadwas is de meest milieuvriendelijke optie, omdat deze dichterbij geproduceerd wordt en dus minder transport vereist. De meeste sojawas komt namelijk uit Amerika. Koolzaadwas is GMO-vrij (dus bevat geen genetisch gemodificeerde ingrediënten) en vegan. Met deze was kun je ook heel gemakkelijk zelf een geurkaars maken. In combinatie met natuurlijke etherische olie, geef je er in een handomdraai je favoriete geur aan.

LEES OOK
Feit of fabel: zijn geurstokjes schadelijk voor onze gezondheid?

Zelf de geurkaars maken: dit heb je nodig

 • 47 gram sojawas of koolzaadwas
 • 3 gram etherische olie met geur naar keuze (denk bijvoorbeeld aan lavendel)
 • kaarslont
 • glas, pot of blik
 • pan

Aan de slag

 1. Smelt de sojawas of koolzaadwas au bain-marie in een pan, zodat deze geheel vloeibaar wordt.
 2. Haal de pan van het vuur.
 3. Voeg de druppels etherische olie toe.
 4. Giet dit mengsel in een leeg glas, lege pot of leeg blik.
 5. Wacht tot het een klein beetje begint te stollen.
 6. Voeg de kaarslont toe en houd het even vast zodat deze goed op z’n plaats blijft.
 7. Laat de kaars uitharden. Aansteken en genieten maar!
nog meer: Duurzaam