Wat kun je buitenshuis doen om meer warmte binnen te houden?

beeld vtwonen Beeld vtwonen 05-2021 | productie Features & More | styling Wilma Custers | Fotografie Ivar Janssen | Tekst Erica de Graaf
Beeld vtwonen 05-2021 | productie Features & More | styling Wilma Custers | Fotografie Ivar Janssen | Tekst Erica de Graaf

Koude buitentemperaturen vragen om een warm en behaaglijk huis. Wel zo fijn als je het binnenshuis dan ook zo efficiënt mogelijk warm kan houden. Nu kun je binnen al veel doen om meer warmte binnen te houden, maar ook buitenshuis kan je warmteverlies tegengaan. Zeker nu de stookkosten zijn gestegen. Dit kun je buitenshuis doen om meer warmte binnen te houden. 

Lees verder onder de advertentie

Stop de tocht

Als er tocht in huis is, gaat de warmte extra snel verloren. Controleer alle ramen en deuren op kieren, scheuren en naden, en breng waar mogelijk tochtwering aan. Deze kun je vaak gemakkelijk zelf aanbrengen aan de scharnierkanten of de onderzijde van het raam of de deur.

Controleer niet alleen binnenshuis op kieren of scheuren, ook buiten. De conditie van de kozijnen kan bijvoorbeeld bijdragen aan de isolatiewaarde. Soms zijn de kieren en naden rondom een kozijn zo groot, dat ze niet meer gedicht kunnen worden. Dan kan het verstandig zijn om de kozijnen te laten vervangen.

Buitenmuurisolatie

Buitenmuurisolatie kan zorgen voor een warm huis én een lagere energierekening. Bij buitenmuurisolatie krijgt je huis als het ware een dikke jas aan. Isoleren vanaf de buitenkant is vaak duurder dan andere vormen van isolatie, maar het heeft ook voordelen. Zo kun je een extra dikke laag isolatie aanbrengen en de buitenmuren een nieuwe look geven.

Lees verder onder de advertentie

Bij buitenmuurisolatie wordt het isolatiemateriaal als het ware tegen het huis aangeplakt en vervolgens afgewerkt met hout, steenstrips, stucwerk of gevelplaten. De buitenmuren worden dus een paar centimeter dikker.

LEES OOK
Een basisles muurisolatie: zo houd je het weer buiten

Voorzetramen

Als je enkel glas hebt, glas-in-lood of monumentaal glas, kan een voorzetraam voor minder warmteverlies zorgen. Het voordeel van een voorzetraam is dat deze vaak makkelijk aan het kozijn kan worden vastgemaakt. Dat betekent dat er geen grote verbouwingen nodig zijn om het glas extra isolerend te maken.

Lees verder onder de advertentie

Rolluiken

Rolluiken werken ongeveer hetzelfde als voorzetramen, alleen hebben ze natuurlijk ook nog een verduisterende functie. Door rolluiken voor het raam te laten plaatsen en compleet te sluiten, ontstaat een luchtruimte tussen het raam en het rolluik, dat voor extra isolatie zorgt. Zeker voor de slaapkamerramen komt het verduisterende effect goed van pas!

LEES OOK
Enkel glas: met deze tips mis je die extra glaslaag niet

Profiteren van de zon

Als het buiten koud is, kan je de zonkracht optimaal benutten. Zorg dat de zonnestralen het huis zowel buiten- als binnenshuis goed kunnen bereiken. Heb je bijvoorbeeld zonwerende folie aan de buitenkant van het raam? Dan kan je die weghalen, want dit zorgt voor hogere stookkosten.

Lees verder onder de advertentie

Hetzelfde geldt voor rolluiken of gordijnen die gesloten blijven. Woon je in een boomrijke buurt of heb je bomen, hoge planten of hoge beschutting in de tuin? Misschien kan een flinke snoeibeurt ervoor zorgen dat de zon het huis beter bereikt.

Items om je warm te houden…

Bron: vtwonen 05-2021 | productie Features & More | styling Wilma Custers | Fotografie Ivar Janssen | Tekst Erica de Graaf

Lees verder onder de advertentie