Vraag ’t vtwonen: kun je met een warmtedeken op je energierekening besparen?

3-zitsbank Offset van Norm Architects in wit-beige stof Coda van Kvadrat, 224,3x90x65,6 cm (bxdxh), zithoogte 37 cm, grijs vloerkleed Gravel, 200×300 cm, kandelaar Duca messing met rotan (menu.as). Hanglamp Drop Chandelier Bulb, 155x120x91 cm (lxbxh) (101cph.com). Art prints: rechts boven Assembly Line van Anna Johansson, 30×40 cm, rechts onder Perspectives van Anne Johansson, 30×40 cm, eikenhouten lijst 30×40 cm, links Edge No. 04 van Hein Studio 40×50 cm, eikenhouten lijst 40×50 cm (theposterclub.com). Plaid 140×190 cm, beige kussen met bruine streep, 30×50 cm beige vaas met handvat geurkaars (zarahome.com). Kussen Plica van Hay, 55×60 cm, vazen met houten bovenkant Colletto van Leonardo, Ø 18 cm , Ø 25 cm , hazelnootkleurige vaas met tuit van Madam Stoltz, 14×40 cm (vtwonen.nl). Zwarte keramieken kaarsenstandaard (pantoufle-design.nl). Fauteuil Rico in off-white bouclé van Ferm Living (flinders.nl). Overig privébezit.  Beeld JA | vtwonen 01-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 01-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Het laatste jaar is de energierekening flink gestegen en helaas stijgt hij nog steeds. We zijn allemaal druk op zoek naar oplossingen om deze rekening in te dammen, zoals minder lang douchen en de verwarming lager zetten. Maar nu het kouder wordt, heb je toch behoefte aan warmte. Is een warmtedeken de uitkomst om te besparen op je energierekening?

Lees verder onder de advertentie

Woonkamer verwarmen

In een interview met Libelle vertelde Sabine Samsom van Financequeen.nl dat het verwarmen van de woonkamer gemiddeld 1,5 m³ per uur kost. Op dit moment kost een kuub gas € 3,767. Een uurtje de woonkamer verwarmen komt dus neer op € 5,65. Is dit de meest voordelige optie of ben je met een warmtedeken goedkoper uit?

Prijs warmtedeken

Er zijn verschillende soorten warmtedekens. Zo koop je een warmtedeken van 120 watt voor gemiddeld € 70 en een van 60 watt voor gemiddeld € 40.

LEES OOK
Deze 7 huishoudapparaten verbruiken de meeste stroom

Lees verder onder de advertentie

Kosten warmtedeken per uur

De (energie)kosten van een warmtedeken verschillen per soort. Hierbij speelt het wattage de grootste rol. Hoe groter het wattage, hoe meer je betaalt. De huidige stroomprijs is €0,85 per kWh (berekend door Independer.nl). Voor een warmtedeken van 120 watt (= 0,12 kWh) betaal je dus zo’n 10 cent per uur. Bij een warmtedeken van 60 watt (= 0,06 kWh) is dit zo’n 5 cent.

Besparen met een warmtedeken

Heb je een huishouden van vier personen? Dan kosten vier warmtedekens van 120 watt dus 40 cent per uur. Bij vier warmtedekens van 60 watt is dit 20 cent per uur. Dat is beide aanzienlijk lager dan een uur de woonkamer verwarmen, waar je met z’n vieren in zit.

De aankoopprijs van de warmtedekens is hierin niet meegenomen. De aankoopprijs van vier warmtedekens van 120 watt per uur is € 280. Voor die prijs verwarm je de woonkamer iets meer dan vier dagen (uitgaande van 12 uur per dag), terwijl je van een warmtedeken veel langer profiteert. De aankoopprijs van vier warmtedekens van 60 watt is € 160. Voor deze prijs kun je de woonkamer iets langer dan twee dagen verwarmen.

Lees verder onder de advertentie

Warmtedeken: ja of nee?

Gezien de berekeningen op basis van twee soorten warmtedekens en een gezinssamenstelling van vier personen, kun je met een warmtedeken zeker besparen op je energierekening. De aanschaf van warmtedekens is een stuk voordeliger dan een woonkamer verwarmen. Dit heeft te maken met drie voordelen:

  • Je hoeft de woonkamer niet meer warm te stoken.
  • De aankoopprijs van de warmtedekens heb je tussen de 2 en 4 dagen terugverdiend.
  • Het gebruik van vier warmtedekens is ongeveer 55 tot 110 keer (afhankelijk van aantal wattage) goedkoper dan een uur de woonkamer verwarmen.

Besparen met een warmtedeken…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 01-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | informatie: Independe, Financequeen