Vraag ’t vtwonen: hoe start ik een minimalistische levensstijl?

beeld vtwonen Beeld vtwonen 05-2018, Sjoerd Eickmans, Kim van Rossenberg, Tanja Saarberg
Beeld vtwonen 05-2018, Sjoerd Eickmans, Kim van Rossenberg, Tanja Saarberg

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dat gezegde ken je vast. Een geordende woning zonder onnodige spullen klinkt velen dan ook als muziek in de oren. Maar hoe start je een minimalistische levensstijl, zonder ál je spullen gedag te zeggen? En hoe behoud je wél je eigen stijl met minder? Content specialist Robin Pakvis geeft handige tips.

Lees verder onder de advertentie

Minder is meer

Een minimalistisch leven houdt in dat je gelukkig bent met minder. Aanhangers van deze levensstijl verkondigen dat minder juist meer is en dat je met een kleine selectie spullen contenter bent dan met een grote verzameling. Het betekent niet dat je al je spullen weggooit, maar dat alles wat je hebt je blij maakt en je niet lukraak dingen shopt.

De voornaamste vuistregel? Het verwijderen van rommel, onnodige en nutteloze spullen en objecten uit ons leven. Zo creëer je een rustig huis en een rustig hoofd.

De voordelen van een minimalistische levensstijl

Het is niet voor niets dat opruimgoeroe Marie Kondo razend populair is. Juist in een wereld waarin we allemaal ontzettend druk zijn en we 24/7 vanuit allerlei hoeken prikkels ontvangen, is een rustgevend huis voor steeds meer mensen een pré. Zo kan een thuis echt dienen als een rustplek, in plaats van een plek waar je nog meer drukte, stress en chaos ervaart. Met als gevolg dat je meer ruimte voelt om je te focussen op dingen die er écht toedoen in het leven.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
De greeploze keuken geeft rust: zo mooi en rustgevend is dat

2019-04, Sjoerd Eickmans, Kim van Rossenberg Beeld 2019-04, Sjoerd Eickmans, Kim van Rossenberg
Beeld 2019-04, Sjoerd Eickmans, Kim van Rossenberg

“Door een minimalistische levensstijl heb je meer ruimte in je hoofd om je te focussen op dingen die er écht toedoen in het leven.”

Lees verder onder de advertentie

Zó doe je dat

Een minimalistische levensstijl kan je doorvoeren in alle facetten van je leven. In je interieur, de manier waarop je boodschappen doet en ook je kledingkast kan je minimalistisch inrichten. Maar hoe start je het, en is het wel echt zo fijn en bevredigend als men roept? Want nieuwe spullen kunnen ook juist gelukkig maken, nietwaar?

Meer weggooien, minder stress

vtwonen content specialist Robin Pakvis is aanhanger van het minimalisme en vertelt dat het haar veel heeft gebracht. ‘Ik startte met het uitzoeken van mijn kledingkast. Vuilniszakken vol gingen er weg. De legere kledingkast beviel goed. Ik had minder stress met het uitzoeken van outfits en hoefde minder lang te zoeken naar een bepaald kledingstuk. In totaal heb ik nu maar 30 of 40 stukken die ook nog eens allemaal bij elkaar passen. Dat geeft veel rust.’

Geen rommel meer

Na haar kledingkast volgde ook haar interieur. ‘Mijn interieur was al best geordend, omdat ik al een minimalistische kledingkast had. Toch ontdekte ik dat ik veel dubbele en overbodige dingen had. Ook had ik een rommellade, maar nu niet meer. Alles heeft een plek en kan dus geen rommel meer worden.’

Lees verder onder de advertentie

Tijdwinst

Ook dit zorgde weer voor een tijdwinst, vertelt Robin. ‘Schoonmaken en afstoffen kost minder tijd, omdat ik minder accessoires en onnodige dingen heb staan. Wat er wel staat, heeft een vaste plek. Een voorraad stylingproducten voor in huis heb ik niet meer.’

Rust

Het grootste voordeel van een leven met minder? Dat vindt Robin echt de rust die het haar bracht. ‘Het leverde me rust en tijd op. Door veel spullen weg te doen leerde ik ook mijzelf en mijn smaak beter kennen. Het zorgt voor bewuster koopgedrag waardoor ik veel geld bespaar en miskopen voorkom’, aldus Robin.

Tips

  • Wil je starten met het uitzoeken van je huis? Start dan met een categorie waar je niet zoveel sentimentele waarde aan hecht. Fashionista’s starten beter met het uitzoeken van de bestekla dan hun geliefde kledingkast. En als je eenmaal merkt hoe fijn opruimen is, gaat het steeds gemakkelijker en kun je op diezelfde voet verdergaan.
  • Krijg je iets cadeau of koop je iets? Doe dan afstand van een ander item zodat je niet weer gaat verzamelen.
  • Vermijd impulsaankopen. Schrijf op wat je gezien hebt en leg het lijstje even weg. De kans is groot dat je het item na een paar dagen alweer vergeten bent. Heb je het echt nodig of krijg je het na een langere periode nog niet uit je hoofd? Dan mag je het kopen, mist je het nodig hebt en mits je een ander item weg kunt doen of weg kunt geven.
  • Zie het als een uitdaging om geld te sparen. Op sites als Marktplaats of Vinted verkoop je gemakkelijk kleding, schoenen en meubels en krijg je soms best nog wat geld voor je waar.
  • Vind je het echt lastig om te stoppen met kopen, dan is het kijken van documentaires over minimalisme een goed idee. Een aantal aanraders zijn onder andere The true cost, Minimalism: A Documentary About the Important Things en Tyding up with Marie Kondo.
Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 2019-04 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Kim van Rossenberg