WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Verwarming ontluchten

Een rare tik, geborrel of een verwarming die maar voor een deel opwarmt? Waarschijnlijk zit er dan lucht in de verwarming. Door je radiatoren regelmatig te ontluchten voorkom je dit en bespaar je energie.

"verwarming

Verwarming ontluchten in 8 stappen

Voor een verwarming ontluchten hoef je er echt geen monteur bij te halen. Dit doe je gewoon zelf. Zorg dat voor je begint de thermostaat zo laag mogelijk staat en dat de stekker van de CV ketel uit het stopcontact is (tenzij je cv ketel een digitaal display heeft). Wacht dan tien minuten. Start met de radiator zo laag mogelijk in je huis en werk naar boven. Met een goede voorbereiding heb je het verwarming ontluchten in 4 stappen voor elkaar.

  1. Sluit de kraan van de radiator.
  2. Houd een doek bij het ontluchtingsventiel en draai deze open. Draai hem weer dicht wanneer er water uitkomt.
  3. Draai de radiatorkraan weer open.
  4. Nadat alle radiatoren ontlucht zijn, kan de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact en controleer je de waterdruk. De wijzer van de manometer moet in het groen staan (tussen 1,5 en 2 bar). Staat hij in het rood? Vul dan de ketel bij. (bron: Nuon)

Meer handige tips en een duidelijke overzichtstekening voor je verwarming ontluchten, vind je op de website van Karwei.

Ketelweetjes

Een CV-combiketel zorgt voor verwarming van zowel je huis, als het kraanwater. VR- en HR-ketels zijn beiden combiketels. HR staat voor ‘hoog rendement’. VR voor ‘verbetert rendement’. Een HR-ketel is zuiniger dan een VR-ketel. Dit komt omdat de HR-ketel naast gas ook restwarmte gebruikt. Hoe hoger het rendementspercentage, hoe zuiniger de ketel.

Ketelonderhoud

Wanneer je je ketel goed onderhoudt, heb je de minste kans op storingen en reparaties. Het ontluchten van de radiator is iets wat je jaarlijks zelf kan doen. Wanneer er iets kapot of versleten is, is het beter om er een monteur bij te laten komen. Een goed onderhouden ketel is veiliger en veel zuiniger. Daarnaast gaat hij langer mee, wat ook weer heel duurzaam is. Type en leeftijd zijn hierbij ook heel belangrijk. Deze en meer handige ketelweetjes lees je op onze blog.

nog meer: Duurzaam