keukeninspiratie

Dit kun je doen tijdens het koken om duurzamer te zijn in de keuken

 
Beeld vtwonen verbouwen 4- 2023, keuken met wandlampen en zwarte kraan vtwonen verbouwen 4- 2023
vtwonen verbouwen 4- 2023
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Hoe zorg je - naast je werk, vervoer en vakanties - dat je dagelijks thuis een positieve impact hebt op het milieu? Dat doe je dat voornamelijk in de keuken. Hier zijn een paar dingen waar je tijdens het koken rekening mee kunt houden om duurzamer te koken.

Lees verder onder de advertentie

Restjesdag

Vroeger hadden we ze allemaal, een restjesdag. Het was de dag waarop overgebleven aardappelen, wortels en andere groenten werden gebruikt om een nieuwe maaltijd mee te maken. Dat is niet alleen super duurzaam, het is ook nog eens goed voor de portemonnee. Quiches, ovenschotels, stoofpotjes en soepen zijn een perfecte manier om alle restjes van de week op een lekkere manier een tweede keer op tafel te zetten.

Seizoensgroente en lokaal

Het ligt een beetje voor de hand, maar duurzamer koken begint in de winkel. Koop daarom groente lokaal en in het seizoen. Wanneer groentes buiten het seizoen worden geteeld komt er veel extra energieverbruik bij kijken. Probeer dus zoveel mogelijk producten in seizoen te kopen. Weet je niet wat er nu is? Een lokale groenteboer helpt je graag. Daarnaast is het veel duurzamer om niet teveel groentes en fruit te eten van overzee, zoals een avocado of bijvoorbeeld.

Voor meer mensen koken

Iedereen heeft wel eens voor één persoon gekookt. Je pakt dan dezelfde ingrediënten, gebruikt bijna evenveel gas/elektriciteit, maar wast ook dezelfde hoeveelheid pannen af als dat je voor meer mensen zou doen. Het is daarom ook veel beter om voor meer mensen te koken. Het verbruik gaat dan maar een klein beetje omhoog terwijl er veel meer mensen mee kunnen genieten van de maaltijd.

Lees verder onder de advertentie

Let op je energieverbruik

Zet de vaatwasser alleen aan als hij vol zit en laat de oven niet langer aan dan nodig. Door een deksel op de pan te zetten verbruik je gemiddeld 2 à 3x minder energie. Is de energierekening nog altijd te hoog? Check dan eens hoe zuinig de koelkast en vriezer zijn, want dit zijn vaak een van de grootste energieverbruikers.

LEES OOK
5x het energieverbruik van de koelkast en vriezer verlagen

Duurzaam gereedschap

Niet alleen het koken zelf maar ook hoe je kookt heeft impact op het milieu. Investeer daarom in pannen en messen zodat je niet ieder jaar nieuwe hoeft te kopen. En ga dan ook goed met je apparatuur om. Laat elektrisch apparatuur gerepareerd worden of bestel vervangende onderdelen waar dat kan. Laat messen regelmatig slijpen en was ze met de hand af zodat het staal langer goed blijft. Investeer in RVS pannen of gietijzer voor pannen die een leven lang meegaan.

Lees verder onder de advertentie

Slim shoppen

Maak een goed plan voor de boodschappen. Kijk voor je weggaat goed in de koelkast wat je nog hebt liggen en wat snel op moet. Zo voorkom je dat je een nieuwe zak spinazie koopt terwijl je er nog een hebt liggen. Het helpt ook om met een volle maag naar de winkel te gaan, er is dan minder kans dat je meer meeneemt dan nodig is.

Soepen, Sauzen en bouillon

Je kunt tijdens het koken veel meer gebruiken dan je misschien denkt. Gebruik bijvoorbeeld alle botten van het gebruikte vlees om bouillon van te trekken. Gooi alle overgebleven groenten bij elkaar om een soep van te maken, of gebruik een paar extra groentes in een saus.

Water besparen

We doen het allemaal wel eens, een waterkoker vol aanzetten terwijl we maar één kop thee willen drinken. Pak alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt, zo bespaar je energie en water. Met een Quooker-kraan met een Combi-reservoir doe je het allebei. Dit reservoir levert zowel kokend als warm water en fungeert als een soort thermosfles. Het warme water is er metéén. Je kunt de Quooker ook nog eens uitbreiden om bruiswater mee te maken, dat scheelt ook nog is plastic. Dubbel zo duurzaam dus!

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Het gemiddeld waterverbruik in Nederland: hoe sta jij ervoor?