WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Natuurlijke ventilatie

In veel oude huizen zit geen mechanisch ventilatiesysteem. Je bent dan aangewezen op de natuurlijke ventilatie via de roosters, klepraampjes, naden en kieren in huis. Maar is zulke natuurlijke ventilatie wel voldoende? Ga het na, want gezonde lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid.

natuurlijke ventilatie

Wat is natuurlijke ventilatie?

Schone lucht in huis, je kunt niet zonder. Daarom is ventilatie (of luchtverversing) nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. In twee derde van de Nederlandse huizen (meestal gebouwd voor 1975) kan dat alleen via natuurlijke ventilatie. Dat betekent dat lucht de woning instroomt via roosters en de vervuilde lucht stroomt via de klepraampjes weer naar buiten. In de meeste huizen met natuurlijke ventilatie is er vanuit de badkamer en keuken een afvoerkanaal dat via de gevel of het dak naar buiten gaat.

Hoe beter je je huis isoleert hoe minder goed je huis geventileerd wordt. Immers, als je naden en kieren dichtmaakt stroomt er geen verse lucht meer door naar binnen. Houd je ook nog de klepraampjes en roosters dicht vanwege de tocht dan ontstaat er als snel een ongezonde leefomgeving. Dat is natuurlijk het laatste dat je wilt. Gelukkig kun je er iets aan doen.

Tips voor een schone lucht

Schone lucht in huis is niet alleen prettig, het is belangrijk voor je gezondheid. Door goed te ventileren kan ook die vieze schimmel worden voorkomen. Je kunt zelf gelukkig al heel wat doen om de lucht binnen schoon te houden.

  • Rook niet in huis en ventileer extra tijdens koken en douchen, bijvoorbeeld door een raam open te zetten.
  • Laat ventilatieroosters altijd open.
  • Zet klepraampjes open als je thuis bent.
  • Zorg dat de lucht in huis goed kan doorstromen.
  • Zorg voor extra ventilatie in de badkamer en keuken, bijvoorbeeld met een afzuigkap of ventilator. En niet vergeten aan te zetten natuurlijk.
  • Ga je een kozijn of venster vervangen? Neem er een met ventilatierooster, dat kan in elk type kozijn.
  • Maak de brievenbus dicht. Grote luchtstroom via de brievenbus draagt niet bij aan gezonde lucht in je huis en kan wel de natuurlijke trek door de kamers dwars zitten.

Natuurlijk kun je ook een beter ventilatiesysteem laten aanleggen. Met mechanische ventilatie of balansventilatie weet je zeker dat de luchtkwaliteit in huis goed is.

Luchten

Luchten is niet hetzelfde als ventileren. Bij luchten zet je de ramen tegen elkaar open, zodat er op dat moment extra veel verse lucht naar binnen kan en vuile lucht naar buiten. Soms is dat nodig om extra vervuiling af te voeren, bijvoorbeeld na een feestje. Ook is het slim om de slaapkamer ’s ochtends te luchten. Luchten is echter geen vervanging van ventileren. Ventileren moet namelijk continu, dag en nacht. Alleen af en toe luchten is echt niet voldoende voor een gezonde leefomgeving!

Ventilatieroosters onderhouden

Om te zorgen dat de natuurlijke ventilatie goed blijft werken is het belangrijk om je ventilatieroosters goed te onderhouden. Maak ze minstens twee keer per jaar schoon. Meestal gaat dat prima met een stofzuiger of een borstel. Zijn ze erg vies? Maak ze dan schoon met een sopje.

Natuurlijke ventilatie berekenen

In een huis moet de toevoer van ventilatielucht in een ruimte minimaal voor 50% van buiten afkomstig zijn. Deze verse lucht zorgt voor een gezonde leefomgeving. Een gespecialiseerd bedrijf kan voor je berekenen of dit bereikt wordt door middel van natuurlijke ventilatie. Is dat niet zo, dan kun je ervoor kiezen om mechanische ventilatie te laten installeren.

Mechanische ventilatie

Denk je dat de ventilatie in jouw huis onvoldoende is? Dan kun je kiezen voor mechanische ventilatie. Dit kost natuurlijk wel energie, maar een goede gezondheid gaat voor. Je kunt mechanische ventilatie het best laten installeren door een gecertificeerd installateur. Wil je de ventilatie in slechts één ruimte verbeteren, dan kun je kiezen voor lokale balansventilatie. In de buitenmuur komt dan een aparte ventilatie-unit die de aan- en afvoer van lucht in die kamer regelt. Dit kun je natuurlijk ook in meerdere kamers toepassen. Op deze manier kun je zelfs energie besparen ten opzichte van natuurlijke ventilatie – er gaat namelijk minder warmte verloren.

nog meer: Duurzaam