WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bij dit duurzame kindermeubelmerk kun je meubels huren

Tijdens de ‘We Are Pregnant’-beurs in Utrecht afgelopen maart heeft het kindermeubelmerk Frendly Amsterdam haar eerste collectie geïntroduceerd. Duurzaamheid en design gaan hier hand in hand. Eén manier waarop dit tot uiting komt? De meubels zijn ook te huren.

kindermeubels

Ontstaan Frendly Amsterdam

Kindermeubelmerk Frendly Amsterdam is opgericht door Jan-Willem Spanjaart, die opgegroeide in een Haarlemse meubelmakersfamilie. ‘Ik heb hier ruim tien jaar gewerkt in een directiefunctie. Anderhalf jaar geleden heb ik besloten om te stoppen en op zoek te gaan naar een eigen avontuur’, vertelt Jan-Willem. Toen hij en zijn vrouw hun eerste kindje verwachtten en het tijd werd om de kinderkamer in te richten viel hen iets op: het gebrek aan mooi kindermeubeldesign dat ook planeet-vriendelijk was. En zo werd Frendly, een duurzaam kindermeubelmerk, geboren. ‘Mijn vrouw en ik zijn dol op de Japandi-stijl gecombineerd met de imperfectie van Wabi Sabi. Dit hebben wij terug laten komen in onze designs. Denk aan zwarte lijnen die op een gekke manier in de panelen verwerkt zijn, waardoor er verschillende lijndiktes ontstaan wat zorgt voor een unieke uitstraling.’

Huidige collectie

Samen met een interieurontwerpster heeft Jan-Willem zeven verschillende producten ontworpen. De nieuwe lijn bestaat uit een ledikant, bed, nachtkastje, commode, kledingkast en speelgoedkist in de kleuren light oak en sand beige. Twijfel je of de kleuren passen in de kinderkamer? Het is mogelijk om een sample box van de kleuren te bestellen waardoor je de kleuren thuis kunt beoordelen. Het zevende product is de Mini Mae Chair, een kleine fauteuil bekleed met zacht bouclé. Benieuwd hoe de meubels eruit zien en of ze in jouw interieur passen? Bekijk ze via de virtuele showroom. Het is rond midden/eind april ook mogelijk om een één-op-één afspraak te boeken voor een bezoek aan de showroom in Haarlem.

Alle meubels worden plat en in losse onderdelen geleverd. Papieren handleidingen zijn bij Frendly verleden tijd. Op de doos staat een QR-code die leidt naar een video, waarin – uit verschillende perspectieven – wordt uitlegd hoe het meubel in elkaar moet worden gezet. ‘Dit hebben wij gedaan vanwege het gebruiksgemak, want die papieren handleidingen zijn vaak toch een beetje ingewikkeld’, lacht Jan-Willem.

LEES OOK
Wabi-sabi interieur: dit is het en zo pas je het toe in huis

kinderslaapkamer
kinderslaapkamer

Duurzaam

Frendly gebruikt – waar mogelijk – materialen met een hoog percentage gerecycled materiaal dat ook voor een groot deel opnieuw te recyclen is aan het eind van de levenscyclus. Hierdoor hoeven er amper bomen te worden gekapt. Jan-Willem: ‘Wij hebben met al onze leveranciers afgesproken dat als een onderdeel niet meer te herstellen is, wij ervoor zorgen dat het bij de juiste partij terechtkomt die het kan recyclen.’ Het kindermeubelmerk gebruikt onder andere een combinatie van spaanplaat en MDF uit België en Duitsland, dat bestaat uit zestig tot negentig procent gerecyclede grondstoffen. Het verwerken en verpakken gebeurt in Nederland. De meubels zijn re-montabel opgebouwd, wat betekent dat alle onderdelen zo zijn gemaakt dat ze te vervangen zijn om de levensduur te verlengen.

Circulariteit en terugname garantie

Bij Frendly kun je ervoor kiezen om het meubel te huren of kopen. Als je een meubel wilt huren, dan sluit je hiervoor een door jou gekozen abonnement af voor 6, 12 of 24 maanden. Behoefte aan een andere inrichting van kinderkamer of zijn de kids uit hun meubels gegroeid? Bij aanschaf van een meubel bij Frendly heb je recht op terugname garantie. Samen met de klant bepaalt Frendly de staat van het meubel en dat bepaalt welk percentage van het aankoopbedrag je terugkrijgt. Het merk hanteert drie niveaus:

Re-use: het meubel bevat her en der gebruikssporen. De klant heeft recht op 12 procent van het aankoopbedrag.

Repair: er is sprake van schade aan onderdelen die uitgewisselt moeten worden. De klant heeft recht op 6 tot 8 procent van het aankoopbedrag.

Recycle: er is veel schade en meerdere onderdelen moeten vervangen worden. De klant heeft geen recht op een restbedrag.

In alle drie de gevallen komt Frendly de producten gratis ophalen. Ideaal! In de toekomst worden de re-use en repair meubels aangeboden via de Preloved collectie. Elk meubelstuk wordt gereinigd, gecheckt, gerepareerd en verkocht voor een lagere prijs.

LEES OOK
Inspiratie opdoen: 5x binnenkijken bij babykamers

Toekomstvisie

Aangezien het kindermeubelmerk Frendly Amsterdam pas een maand live is, is er nog geen meubelvoorraad. Deze komt halverwege mei binnen, waardoor het kindermeubelmerk begin juni kan starten met uitleveren. ‘Ons doel is op het moment om bekend te worden als een onderscheidend meubelmerk dat voorloopt op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Onze drie peilers: design, duurzaamheid en klantbeleving moeten in alles wat we doen naar voren komen. Onze ambitie is om na een jaar of drie in Europa te gaan uitleveren.’

nog meer: Duurzaam