WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: Groenten om zelf te kweken

Hoe leuk is het als je niet naar de supermarkt hoeft voor je groenten, maar ze gewoon uit eigen keuken haalt?! Groenten om zelf te kweken zijn er genoeg. Lekker goedkoop én superleuk om samen met de kinderen te doen. Zelf groenten kweken doe je zo.

Groenten die je makkelijk zelf kunt kweken

Champignons

Champignons zijn misschien wel de makkelijkste groenten om zelf te kweken. Neem één champignon, snijd de steel eraf en stop ‘m ongeveer twee centimeter onder de grond. Houd de aarde goed nat, maar niet zo nat dat het niet meer wegzakt. Als je dat wel doet, gaat de champignon rotten en zullen er geen nieuwe tevoorschijn komen. Doe je ’t goed, dan poppen de nieuwe champignons na een paar weken boven de aarde uit.

Aardappelen

Als je aardappelen te lang laat liggen, komen er wortels uit. Dit proces heet ontkiemen. Pak een aardappel uit de zak (ontkiemd of niet, dit maakt niet uit) en leg ‘m voor ongeveer twee centimeter onder water. Satéprikkers rondom in de aardappel steken, helpt om ‘m op zijn plek te houden. Als er groene plantjes uit de aardappel komen, laat je deze doorgroeien. Daarna snijd je de plantjes van de aardappel en stop je deze in een pot met aarde. Geef de plantjes de eerste week elke dag water, daarna elke week een dag minder.

Geen groene vingers? 7 makkelijke kamerplanten

Uien

Net als champignons, zijn uien makkelijk zelf te kweken. Snijd de wortel van de ui af (dat gedeelte met de draden) en laat dit goed uitdrogen. Stop de wortel daarna in een pot met vochtige aarde en wacht tot er een plantje tevoorschijn komt. Zorg dat de grond vochtig blijft tijdens het groeiproces. Ook hier geldt: niet té nat.

Sla

Een bosje romaine sla zelf kweken is een koud kunstje. Snijd het blad ervanaf, eet dit op en bewaar het kontje. Zet dit in een laagje water, met de onderkant naar beneden. Ververs dit elke week en wacht tot er een plantje uitgroeit. Plant dit in de aarde en wacht tot de krop groot genoeg is om te oogsten. Eet smakelijk!

Knoflook

Elk gerecht wordt lekkerder met een teentje (of meer) knoflook erin. Hoe fijn is het dus als je jezelf kunt voorzien van een flinke voorraad? Splits de knoflookbollen en stop de grootste tenen in de aarde, ongeveer 5 centimeter diep. Er zal een knoflookplantje uitgroeien, waarvan je de bollen kunt oogsten als de bladeren geel verkleuren.

nog meer: Duurzaam