WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

7 tips om nu duurzamer te wonen (ja, jij kan het ook)

In het kader van goede voornemens: er is tegenwoordig bijna niemand die niet op de een of andere manier mee bezig is met duurzaam wonen. Toch kan het soms lastig zijn, want waar moet je beginnen? Meteen het hele huis isoleren is een grote stap die veel mensen niet snel willen zetten. Dus wat zijn dingen die je vandaag nog kunt aanpassen, waardoor je de planeet een beetje helpt? Wij zetten ze op een rij.

Winters huis in Kopenhagen | eetkamer | vtwonen 13-2020

Afval scheiden

Oké, je moet misschien een nieuwe prullenbak aanschaffen, maar over het algemeen is het scheiden van afval helemaal niet moeilijk of tijdrovend. Toch heeft het een groots effect op het milieu, zeker als steeds meer mensen het doen.

Shop hier afvalemmers die ervoor gemaakt zijn om je afval te scheiden.

Watergebruik

Iets waar je vandaag nog op kunt letten is je waterverbruik. Niet te lang douchen lijkt een eeuwenoud cliché, maar kan er soms na enige tijd toch weer bij inschieten. Tip: zet muziek aan tijdens het douchen en spreek met jezelf af in hoeveel liedjes je gedoucht moet zijn. Ook de kraan uitzetten tijdens het afwassen bespaart een hoop water.

LED lichtbronnen

Verwissel halogeen lichtbronnen door LED lichtbronnen. Beter voor het milieu, maar ook beter voor je portemonnee. LED lichtbronnen gaan namelijk een stuk langer mee!

Stekker uit het stopcontact

Duurzaam wonen begint bij stroomverbruik. Als je de stekker niet uit het stopcontact haalt, verbruik het nog steeds stroom. Zelfs als het apparaat uit staat. Haal dus ook altijd de stekker uit het stopcontact.

Zet je tv helemaal uit

Het is inderdaad makkelijk; de tv uitzetten via de afstandsbediening. Maar dan verbruik je nog steeds stroom. Zet de tv helemaal uit door op de knop op het apparaat te drukken en daarnaast ook het tv-kastje uit te zetten.

Lampen uit

Voor de hand liggend, maar helaas soms nog vergeten. Zet altijd de lampen uit in de ruimtes waar je niet bent. Dus ook de lamp in de gang naar de woonkamer, of die in het toilet. Zo bespaar je een hoop energie!

Koop dikke truien en dekens

Een goed excuus om dikke truien en mooie plaids te shoppen! Als je onder een extra deken kruipt of een tweede laag aantrekt, kan de verwarming weer een beetje lager. Win-win.

nog meer: Duurzaam