De voordelen van zonnepanelen
Met zonnepanelen op je dak kun je zelf energie opwekken. De stroom die je opwekt, gebruik je allereerst in je eigen huis. Wanneer je meer stroom opwekt dan je nodig hebt, lever je deze terug aan het elektriciteitsnetwerk. En daar staat een vergoeding tegenover van jouw energiemaatschappij, ook wel salderen genoemd.
Eerst aanmelden en dan…
Om te kunnen salderen, is het belangrijk dat jouw energiemaatschappij weet dat je zonnepanelen hebt. Meld dus je zonnepanelen aan bij jouw netwerkbeheerder, dat kan via de gezamenlijke site: www.energieleveren.nl De netwerkbeheerder geeft de benodigde informatie door aan jouw energiemaatschappij. Hierover ontvang je een brief en vanaf dat moment wordt jouw teruglevering bijgehouden en gesaldeerd. Tip: meld je zonnepanelen 4 weken voor installatie alvast aan. Dan weet je zeker dat de administratie op tijd in orde is.
Met de zonnepanelen op je dak, ga je nu zelf energie opwekken:
1. Allereerst gebruik je de stroom die je opwerkt in je eigen huis, zonder tussenkomst van de elektriciteitsmeter. Bij zonnig weer zal bijvoorbeeld de koelkast volledig op jouw eigen zonne-energie werken. Je hebt nu minder stroom nodig van jouw energieleverancier. Hierdoor wordt de stroomlevering minder.
2. Stel dat je met de zonnepanelen meer stroom produceert dan jouw koelkast op dat moment nodig heeft, wat dan? Dan gaat de overtollige stroom het elektriciteitsnetwerk op. Dit noemen we: ‘stroom terugleveren’ en dat wordt keurig door jouw meter geregistreerd. Je merkt er verder niks van.
3. Aan het einde van het jaar wordt de stroomlevering bekeken van de leverancier aan jou en andersom, van jou aan het elektriciteitsnetwerk. Wat je zelf hebt opgewekt maar toen niet nodig had, wordt afgetrokken van de stroom die je hebt afgenomen bij jouw leverancier. Dit heet: salderen.
Meer of minder
Het is niet aan te raden om zoveel zonnepanelen op je dak te leggen dat je jaarlijks meer opwekt dan je per jaar aan elektriciteit verbruikt. Is de hoeveelheid opgewekte stroom kleiner dan jouw eigen gebruik, dan ontvang je voor de energie die je teruglevert het geldende stroomtarief (inclusief energiebelasting en btw). Maar voor de hoeveelheid stroom die je meer opwekt dan je verbruikt is jouw energieleverancier niet verplicht om daar dezelfde vergoeding voor te geven. Deze vergoeding is dan ook meestal kleiner.
Bron: Nuon