WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gratis en voor niks: de voordelen van regenwater opvangen

In Nederland verbruiken we heel wat drinkwater. Van het douchen en lappen van ramen tot de wc doorspoelen en het water geven van planten in de tuin of in huis. En dat terwijl het zo vaak regent in Nederland! Dat kan anders. En wel door regenwater op te vangen. Niet alleen goed voor het milieu, ook fijn voor de portemonnee. Dit zijn de voordelen van regenwater opvangen. 

tuin met veel planten rotan stoel en glazen kas
Grijze gieter, groene lamp, emmer (Burbri Antiek). Kunstboom, groene ton, kunstplant, mintgroene pot (De Weldaad). Bezem (Mijn Stijl). Borstel (HAY). Groene theedoek (Dille & Kamille). Tafel en kleine kas (Combitex). Stoel (Household Hardware) Kussens, onderzetter grijze pot (vtwonen.nl). Diverse witte potten (Linda’s hoekje). Stalen vaas (Raw Materials).

Kalkvrij

Neem afscheid van kalkaanslag als je overgaat op het gebruik van regenwater. Dat kun je klein aanpakken door de ramen te lappen of de auto te wassen met regenwater. Inclusief streeploos effect. 

Als je regenwater op grote schaal gaat opvangen, dan hoef je je geen zorgen meer te maken over kalkaanslag in bijvoorbeeld de toiletpot. Ook de leidingen zullen minder snel worden aangetast door het kalkarme regenwater. Idem voor de wasmachine.

Daarnaast wordt vuile was een stuk schoner door het gebruik van regenwater. Kalk kan de werking van wasmiddel namelijk afremmen. Door met regenwater te wassen hoef je dus minder wasmiddel te gebruiken, omdat het beter zal werken. Goed voor de portemonnee en het milieu!

Extra gezond voor planten

Ondanks dat er minder kalk in regenwater zit, zegt dat niets over de andere stoffen die aanwezig zijn in het water. Er zitten namelijk genoeg andere voedingsstoffen in waar buitenplanten én kamerplanten dol op zijn.

Regenwater is dus beter voor planten dan water uit de kraan. Dat komt ook omdat regenwater altijd de juiste temperatuur heeft om aan planten te geven.

LEES OOK
Stuur je kamerplant af en toe naar buiten

Voor het milieu 

Regenwater opvangen en inzetten, betekent minder drinkwater gebruiken. Een fijn voordeel is dat het opvangen van regenwater ook goed is voor het milieu. Drinkwater moet immers gezuiverd en getransporteerd worden met een complex systeem dat uiteindelijk ook het milieu belast. 

Daarnaast raken riolen minder overbelast en wordt de kans op overstromingen kleiner. Allemaal te voorkomen door regenwater op te vangen.

Gratis

Een van de grootste voordelen van regenwater opvangen: het komt gratis uit de lucht vallen. Zeker in Nederland kan het met bakken naar beneden komen en je mag er zoveel van opvangen als je wilt. Hoe meer regenwater je inzet voor huishoudelijke klusjes, hoe meer het op de waterrekening zal schelen. Ook als het op het aanschaffen van schoonmaak- en wasmiddelen aankomt, scheelt het uiteindelijk een paar centen. 

LEES OOK
Welkom leven: zo zorg je voor meer biodiversiteit in de tuin

Zelf regenwater opvangen: de simpele manier

De meest simpele en snelle manier voor het opvangen van regenwater is natuurlijk de regenton. Deze kun je in zowat elke tuin kwijt en is aan te sluiten op de regenpijp. Met behulp van een kraantje kun je vaak makkelijk bij het regenwater. 

Vergeet niet om een overstortmogelijkheid toe te voegen als je de regenton aansluit op de regenpijp. Zo voorkom je dat de tuin bij hevige regenval vol zal lopen. 

De klassieke regentonnen van bijvoorbeeld eikenhout kun je vaak scoren bij een tuincentrum. Wil je liever dat de regenton minder groot is of niet zo opvalt in de tuin? Dan kun je kiezen voor een wandregenton, zoals deze van Nature

Het serieuze werk

Wil je serieus aan de slag met het opvangen van regenwater zodat je het regenwater ook kunt aansluiten op bijvoorbeeld de wasmachine? Dan kun je ervoor kiezen om een regenwateropvangsysteem te laten plaatsen. Bijvoorbeeld een ondergrondse watertank. Zo kun je het regenwater integreren in het dagelijkse gebruik. Er zijn verschillende systemen die passen bij verschillende woonsituaties. Laat je hiervoor altijd adviseren door een expert.

Vergeet daarvoor niet even aan te kloppen bij de gemeente. Sommige gemeenten geven namelijk subsidie voor het opvangen van regenwater voor het milieu, klimaat of het verminderen van de overbelasting van het riool. Bijvoorbeeld als het om een zeer nat gebied gaat. Informeer hier zeker even naar, dat kan een hoop schelen in de kosten.

nog meer: Duurzaam