Alles over de warmtepomp: wat kost het en wat levert het op?

beeld vtwonen Beeld Illustratie: Josselin Bijl\n
Beeld Illustratie: Josselin Bijl\n

Veel mensen zijn op zoek naar een manier om hun huis te verduurzamen. Niet alleen omdat het verbruiken van elektriciteit steeds meer geld kost, maar ook om een steentje bij te dragen aan een gezonder milieu. Het plaatsen van een warmtepomp in je huis kan een goede manier zijn om efficiënter met energie om te gaan. Maar wat mag een warmtepomp kosten? We zetten alles wat je erover moet weten voor je op een rij: van de verschillende type pompen, tot het aanvragen van subsidie en de besparing die het je oplevert.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, die stuk voor stuk eigen voordelen en toepassingen kennen. De belangrijkste en meest gebruikte 4 zetten we hieronder op een rij.

  • Lucht-lucht warmtepomp: deze warmtepomp zet buitenlucht om in warmte. Het is een pomp die niet alleen qua uiterlijk veel weg heeft van een airco, maar ook veel dezelfde eigenschappen heeft. Het handige van een lucht-lucht pomp is namelijk dat hij warme lucht van buiten ook in koele lucht kan omzetten. Deze pomp is makkelijk te installeren, maar komt niet in aanmerking voor investeringssubsidie.
  • Lucht-water warmtepomp: ook deze pomp zet buitenlucht om in warmte, maar doet dat via water. Deze pomp verwarmt je huis dus via bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming. Deze zal daarom minder opvallen in je interieur. Het is een populaire optie omdat dit in voornamelijk nieuwbouwwoningen de meest energiebesparende keuze is. Duurzaam voor de wereld én voor je portemonnee, dus.
  • Water-water warmtepomp: voor deze pomp moet er een gat in de grond worden gemaakt waaruit grondwater gehaald kan worden. Dit grondwater wordt omgezet in warm water, wat de woning kan verwarmen. Deze pomp komt niet heel vaak voor, doordat het aanleggen veel tijd en geld kost.
  • Hybride warmtepomp: het woordje hybride geeft eigenlijk alles weg wat je over deze pomp moet weten. Het is namelijk een combinatie tussen een warmtepomp en een hr-ketel. Het grote voordeel hiervan? Deze pomp kan geplaatst worden naast een al bestaande cv-ketel, waardoor het plaatsen ervan relatief laag in kosten is. Daarnaast kun je voor het plaatsen van een hybride pomp subsidie aanvragen.

LEES OOK
Huurder? Zó maak je jouw woning energiezuiniger

Lees verder onder de advertentie

Zoveel kost een warmtepomp

Voor de aanschaf van een warmtepomp moet je al snel op duizenden euro’s rekenen. Hoewel dit als veel klinkt, is het echter de bedoeling dat je deze kosten er na enkele jaren uit haalt, doordat je een lagere energierekening creëert. Over het algemeen is de goedkoopste warmtepomp de hybride versie, waar je gemiddeld rond de € 4.000 voor betaalt. Andere pompen kosten tussen de € 5.000 en € 20.000, waarbij de duurste variant ook het meeste rendement oplevert. Uiteindelijk hoop je dit flinke bedrag dus terug te verdienen, maar bedenk goed dat hier tientallen jaren overheen kunnen gaan.

Dit levert een warmtepomp op

Zo’n warmtepomp aanschaffen voelt waarschijnlijk als een rib uit je lijf, maar uiteindelijk zul je er juist geld mee besparen. Hoeveel dat precies is? Dat verschilt natuurlijk per type pomp, maar de Consumentenbond zocht het uit voor de goedkoopste variant: de hybride warmtepomp. Na de plaatsing krijg je op jaarbasis een energierekening die € 700 lager is dan vóór het plaatsen van de pomp, zo trokken zij de conclusie. Uitgaande van deze cijfers, heb je het geld van de pomp binnen een kleine 6 jaar terugverdiend. Besluit je een warmtepomp te plaatsen die in aanmerking komt voor subsidie vanuit de overheid? Dan krijg je te maken met een lager aankoopbedrag, en levert de pomp je nog sneller rendement op.

Subsidie aanvragen

De overheid moedigt ons graag aan om duurzamer met energie om te gaan, en dus kom je voor het verduurzamen van je huis regelmatig in aanmerking voor een subsidie. Dat geldt ook voor sommige warmtepompen, maar dan moeten ze wel aan een aantal eisen voldoen. Gemiddeld kun je tussen de € 2.000 en € 5.000 terugkrijgen, middels de zogeheten ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie). Omdat het per pomp verschilt, kun je uitgaan van zo’n 40% van de aankoopprijs. Op de website van de Rijksoverheid vind je alle eisen waaraan een warmtepomp moet voldoen, en kun je meteen een aanvraag indienen wanneer je denkt hier recht op te hebben. Al gaat het soms om een klein percentage van de kosten: elk bedrag is mooi meegenomen, toch?

Lees verder onder de advertentie

Bron: Illustratie: Josselin Bijl