Zo maak je zelf een bamboe lamp voor een prikkie

Lampen boven tafel, v.l.n.r. hanglampA ilene€ 49,95, ovale bamboe hanglamp € 34,99, bamboe hanglamp Knixhult€ 39,95 (ikea.nl). Linnen tafelkleden, 145 x 250 cm à € 39,99, linnen servetten, 45 x 45 cm € 9,99 per 2, goudkleurige kandelaar laag € 7,99, hoog € 9,99. GlasFrasera, laag € 1,99, hoog € 2,49, karaf Storsint€ 7,99 (ikea.nl). Mosterdgeel servies Krisha, 12-delig€ 119,- (made.com). Steenrode kom Glossy € 2,99, rode velvet kaarshouder € 6,50, kaars € 0,99. Beeld vtwonen 03-2020 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma
Beeld vtwonen 03-2020 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma

Bamboe is hot, of het nu gaat om tuinmeubels, een loungebank of een lamp. En die laatste hoef je echt niet kant-en-klaar te kopen: je maakt zo’n bamboe lamp super makkelijk met iets wat je gewoon in de supermarkt kunt scoren. Dus wil je dit trend-item voor een prikkie in huis halen? Aan de slag!

Lees verder onder de advertentie

Zelf een bamboe lamp maken

Bamboe lampen kom je tegen in alle soorten en maten. Deze met bijzondere vorm van Made bijvoorbeeld. Of een iets simpeler model, zoals deze van Beliani. Die laatste is de perfecte inspiratiebron voor deze DIY, want zo’n model maak je in een handomdraai zelf met behulp van… sushimatjes! Die gebruik je normaliter dus om een mooie sushirol mee te maken, maar je kunt ze dus ook super makkelijk omtoveren tot bamboe lamp.

LEES OOK
DIY: zo maak je een hanglamp van papier

Wat heb je nodig?

 • Een oude lampenkap of een frame van een lampenkap
 • Sushimatjes
 • Fitting met snoer
 • Lichtbron
 • Optioneel: verf of een spuitbus om de lamp een kleurtje te geven
Lees verder onder de advertentie

Zo ga je te werk

 1. Verwijder de stof van de oude lampenkap of zet het nieuwe frame klaar.
 2. Bereken hoeveel sushimatjes er nodig zijn om de lampenkap te bekleden.
 3. Wil je de lampenkap een kleurtje geven? Spuit de sushimatjes dan voordat je de lamp in elkaar zet in een kleur naar keuze.
 4. Gebruik een lijmpistool of superlijm om de matjes aan elkaar te bevestigen. Hier moet je even de tijd voor nemen om het zo secuur mogelijk te doen. Je wilt namelijk niet dat de lijm zichtbaar is aan de buitenkant. Je zou de matjes eventueel ook aan elkaar kunnen binden met hulp van bijvoorbeeld visdraad of wit garen. Dat witte garen is vaak al terug te vinden in de sushimatjes en valt in het eindresultaat dus minder op.
 5. Bevestig de sushimatjes aan het frame van de lampenkap. Zorg dat de matjes strak worden gespannen en elkaar niet overlappen (dat zou zichtbaar zijn als de lamp brandt).
 6. Bevestig de fitting met snoer aan de lampenkap. Kies een mooie lichtbron, zoals deze ledlamp met spiraal, en de lamp is ready to shine!

LEES OOK
Waarom we zulke fans zijn van lampenvoeten en -kappen

Spelen met kleur

Je kunt de lamp natuurlijk in de originele kleur laten schitteren, dat is fijn voor de natuurlijke touch in huis én hij combineert goed met alles door de neutrale kleur. Hou je meer van kleurrijk? Dan kun je de bamboematjes gemakkelijk spuiten. En het is natuurlijk wel zo handig om dit te doen voordat je de lamp in elkaar zet.

Lees verder onder de advertentie

De sushimatjes kunnen direct een verflaag krijgen, zonder enige voorbehandeling. Met een spuitbus ben je het snelst klaar. Een zwarte bamboelamp, zoals deze van Fine Asianliving, is erg mooi. Of geef maar een deel van de lamp een kleur, voor een speels effect.

Bamboe items shoppen…

Bron: vtwonen 03-2020 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma

Lees verder onder de advertentie