WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van avocadopit naar avocadoplant: dit is dé manier

De liefde voor de avocado én voor stekken heeft tot een nieuwe nationale hobby geleid: het zelf kweken van een avocadoplant uit een pit. Het hele proces is fascinerend en frustrerend tegelijk, wat het vraagt nogal wat van je geduld. En dan nog blijft het vaak bij een beschimmelde avocadopit en een groen blaadje. Toch zijn er twee manieren die wel (bijna) altijd lukken.

Van avocadopit naar avocadoplant

Manier 1: in het water

De bekendste manier die je waarschijnlijk ook zelf al eens hebt uitgeprobeerd, is die van de pit hangend boven een bakje of glas water. Deze methode is heel leuk, want je kunt het proces van dichtbij bekijken. Toch slaagt niet iedereen erin om zo een eigen avocadoplant op te kweken. Waar het dan misgaat? Check nog even alle stappen die je moet volgen:

 • Gebruik een avocadopit die nog helemaal intact is, let dus op met het doormidden snijden van de avocado.
 • Spoel de pit goed af, zodat er geen vruchtvlees meer aan zit en droog hem goed af.
 • Kijk goed naar de avocadopit: hij heeft namelijk een onder- en bovenkant. De bovenkant is puntig en de onderkant is het ronde gedeelte. Deze gaat het water in.
 • Pak een glas of bakje en vul deze met lauwwarm water.
 • Neem drie satéprikkers of stevige tandenstokers en steek deze op gelijke hoogte in de avocado, een beetje boven het midden. Doe dit niet te hard, je hoeft de avocado niet te doorboren. Als ie maar vastzit.
 • De avocado hang je met de prikkers boven het glas of bakje water en let op: alleen zijn kont moet in het water zitten. De bovenkant van de avocado mag niet nat worden.
 • Ververs het water elke week en verdampt het snel? Giet er dan tussendoor water bij.

En dan… een lange adem. Het duurt soms wel drie maanden voordat je ziet dat de pit aan de onderkant gaat wortelen. Vaak heb je dan al het punt bereikt dat je geen vertrouwen meer hebt in een goede afloop. Maar blijf volhouden, echt! Vaak gaat het hele proces trouwens sneller als je dit in de zomer doet en het lekker warm in de kamer is. Je kunt dit effect ook bereiken door een plastic zak luchtdicht over het glas te plaatsen en zo een soort kasje te maken.

LEES OOK
Stek je gek! Deze planten kun je makkelijk stekken

Manier 2: in een afgesloten pot

Er is een tweede manier die sneller gaat en meer kans op slagen heeft, maar misschien iets saaier is dan manier 1. Maar als je tig mislukte pogingen achter de rug hebt… who cares. Je hebt hiervoor een paar servetten of keukenrol, plastic zak met zip lock, weckpot (een glazen pot die je luchtdicht kunt afsluiten) en drie avocado’s nodig. Even dooreten dus.

En dan:

 • Maak de drie avocado’s goed schoon en droog.
 • Verpak elke avocado afzonderlijk in een natte servet of stuk keukenrol. Knijp het overtollige vocht er uit, maar zorg wel dat het nat blijft.
 • Stop de avocado’s in het keukenpapier in een plastic zak met zip lock. Daarna gaat de afgesloten zak in de weckpot met dichte deksel.
 • Zet de pot in een donkere ruimte, bijvoorbeeld achterin een keukenkastje, en laat hem een week of twee met rust.
 • Kijk dan even of er al iets is veranderd bij de avocadopitten en doe er opnieuw een natte servet en daarna de plastic zak omheen. Zet de afgesloten pot weer weg op dezelfde, donkere plek.
 • Laat de servetten, plastic zak en pot hun werk doen en spiek de komende twee weken af en toe of de pit al breekt.
 • Zijn er wortels te zien? Yeah! Dan mag je ze uit de pot halen en zijn de pitten klaar voor de volgende stap.
 • Pak een glazen fles, mag bijvoorbeeld een smalle karaf of lege wijnfles zijn, en vul deze helemaal met lauwwarm water. Plaats de pit bovenop de fles met de wortels aan de onderkant. De wortels moeten onder water staan.
 • Zet de fles op een warme plek in de vensterbank en vul het water regelmatig aan als het snel verdampt. Wordt het water troebel? Maak de fles dan schoon en vul hem met vers water.
 • Je zult zien dat aan de bovenkant al snel een takje met blaadjes zal ontstaan.

Wanneer de avocadopit verpotten

Is manier 1 of 2 succesvol geweest? Eindelijk! Je kunt de avocadopit zo lang als je wilt in de fles laten staan, maar wanneer er steeds meer blaadjes verschijnen kun je de pit in de grond zetten. Doe dit in een bloempot met verse aarde en laat de pit een klein beetje uitsteken aan de bovenkant. Geef de plant een warm plekje met indirecte zon en vergeet niet om hem goed water te geven. Niet vol in de zon dus, dan verbranden de bladeren. Geef regelmatig water, zodat de grond vochtig blijft. Dit moet je een beetje aanvoelen. Doe dit in ieder geval elke week en vaker als je ziet dat de grond snel opdroogt.

Avocado’s zullen er hoogstwaarschijnlijk niet gaan groeien aan je mooie boompje, daar zijn de omstandigheden in huis en met ons klimaat niet geschikt voor. Maar mooi is ie wel. En zélf gekweekt.

Hulptroepen shoppen…

nog meer: DIY