Hoe het ook alweer zit met Pasen en eieren
Bij Pasen horen eieren. Dit omdat in de christelijk traditie er tussen Aswoensdag en Pasen werd gevast. Er werd geen vlees gegeten, maar ook geen eieren. Zo ontstond het verven van eieren. De eitjes die tijdens deze periode werden gelegd kregen een mooie schildering of versiering om later op paaszondag te worden opgegeten.
De chocolade-eieren werden in de 18e eeuw bedacht in Parijs. Hier vulden banketbakkers in eerste instantie de schillen van een ei met chocolade, maar al snel werden de paaseieren groter, bonter en exclusiever. Dankzij deze bakkers eten wij in deze periode altijd net even teveel paaseitjes.
Eieren verven met kruiden, groente en fruit
Met een paar mooie eieren tover je de woonkamer, keuken of paastafel om in de juiste sferen. Wanneer je tussen de standaard paasdecoratie niet iets in jouw smaak kunt vinden, dan heeft Fietje voor jou de oplossing. Ga zelf aan de slag met kruiden, groente- en fruit en geef de eieren een natuurlijk verfbad:
-
kurkuma
-
schillen van rode uien
-
rode biet
-
blauwe bessen
-
rode kool
-
vlierbessen
-
wortel
-
peterselie
Zo pak je het aan
Gebruik je kruiden of schillen? Knip of snijd deze dan eerst wat kleiner voordat je ze in het water doet. Zorg ervoor dat de eieren allemaal onder water staan en leg de pan niet helemaal vol: geef de eitjes de ruimte om alle natuurlijke kleurstoffen op te nemen. Wanneer je de eieren samen met de kruiden of andere ingrediënten kookt, ontstaat het marmereffect vanzelf. Fietje kookte de eieren 30 minuten.
Eieren met een egale kleur
Vind je het mooier als de eieren een meer egale tint hebben? Kook de kruiden of groente dan eerst - dus zonder de eieren - voor 30 tot 60 minuten. Hoe langer hoe sterker de kleur. Zeef het water daarna en laat het afkoelen. Kook intussen de eieren 10 minuten in gewoon water en leg deze daarna een paar uur – de hele nacht mag ook – in het afgekoelde, gekleurde water. Dep ze dan droog en wrijf ze eventueel in met wat olijfolie, zo krijgen ze een mooie glans.
Tip
Wanneer je een scheutje azijn aan het water toevoegt, wordt de kleur intenser.