WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Oude kastjes weer als nieuw maken

Twijfel je om oude kastjes naar de kringloop of de sloop te brengen? Niet doen! Met een beetje creativiteit steek je ze gewoon in een nieuw jasje en zijn ze weer als nieuw. We vertellen je alles over het afkrabben van oude verflagen en hoe je een oud kastje weer strak in de lak zet.

houten kast bruin

Verwijder de oude verflaag

Het verven van oude meubels begint bij het gaaf maken van de ondergrond. Dit kun je op drie manieren doen: afkrabben, afbranden, afbijten.

Afkrabben

Verfkrabbers worden gebruikt om slecht hechtende of loszittende verflagen weg te krabben, al dan niet in combinatie met een verfföhn of verfafbijt. Verfkrabbers zijn in verschillende vormen en maten te koop. Deze vormen zijn bedoeld om de ondergrond goed te kunnen volgen, zonder het kastje te beschadigen.

  • De driehoek verfkrabber: dit is de meest gebruikte verfkrabber. Hij is geschikt voor het verwijderen van verf op kleinere of grotere vlakke delen. Denk aan deuren en kozijnen.
  • De profiel verfkrabber: deze krabber is vooral geschikt voor smalle, haakse ondergronden, zoals deursponningen.
  • De ovale verfkrabber: deze krabber is geschikt voor het verwijderen van verflagen op een holle of geprofileerde ondergrond, zoals de krullen in oude barokke meubels. Deze manier van verfkrabben is erg arbeidsintensief, vooral als je krabber bot begint te raken. Zorg er daarom voor dat hij altijd scherp is, dat scheelt een hoop werk en tijd. Schraap en krab zoveel mogelijk in de lengterichting van het hout om beschadiging van de ondergrond te voorkomen.

Hete lucht

Voor het afbranden van de oude verflaag kun je een verfföhn of een brander met open vlam gebruiken. Echter, een föhn werkt gemakkelijker dan een brander. Met een brander maak je snel schroeiplekken in het hout, die je dan weer moet herstellen. Bovendien bestaat er een groter brandgevaar doordat verfkrullen vlam vatten. Verwarm de oude verflaag over een lengte van 10 cm. Krab de nog warme verflaag direct weg.

Afbijten

Mochten de vorige methodes niet het gewenste resultaat opleveren, dan kun je aan de slag met grover geschut: afbijtmiddel. Trek voor je begint altijd handschoenen aan. Breng met een zachte kwast een ruime hoeveelheid aan, de afbijt moet de kans krijgen de verflaag af te sluiten. Ga pas krabben als de verf blaasjes begint te vormen, dat is na ongeveer 20 minuten. Nu kun je de oude verflaag met verfkrabbers of een plamuurmes afsteken. Bij harde verflagen kun je de handelingen herhalen. Voor kleine, ronde delen kun je gebruik maken van afbijtmiddel in een spuitbus. Gebruik warm water met een scheutje azijn om het houtwerk na het afbijten schoon te maken.

TIP

Afbijtmiddel is zeer agressief voor het milieu en voor jezelf, dus neem voldoende voorzorgsmaatregelen.

Schuren

Als het te verven oppervlakte nog ruw aanvoelt, kun je het eerst schuren. Hiervoor kun je schuurpapier gebruiken met korrel 220, dat is speciaal voor het schuren van meubels. Belangrijk is om tijdens het schuren de nerf van het hout te volgen. Doe je dit niet, dan kunnen er krassen ontstaan. Maak na het schuren het oppervlak stof- en vetvrij met een ontvetter.

Schilderen

Zet het oppervlak eerst met een platte kwast in de grondverf. De grondverf zorgt ervoor dat de nerf van het hout wordt afgesloten, zodat de ondergrond minder zal zuigen. Als de grondverf droog is, kun je het oppervlak nog licht opschuren en weer stof- en vetvrij maken.

Breng nu de eerste laag verf aan, dit kan met een roller of een kwast. Laat deze laag goed drogen. Als het nodig is, kun je tussendoor nogmaals schuren, voordat je de tweede laag verf aanbrengt. Bestel de verf en benodigdheden online bij Karwei.

Shop kant-en-klare kasten

Liever niet zelf aan de slag? Shop deze kant-en-klare kasten.

nog meer: DIY