Maak zelf een designlamp

beeld vtwonen Beeld

Jaren sparen voor die ene designlamp die dé eyecatcher van de woonkamer wordt? Niet nodig. Met wat materiaal van de bouwmarkt en dit stappenplan zet je hem zelf in elkaar.

Lees verder onder de advertentie

Designlamp maken

Je wilt wel graag een originele lamp in je interieur, maak je hebt geen bakken met geld voor een lamp van een designer. Op en niet al te moeilijke manier ben jij de designer. Voor nog geen honderd euro maak je zelf een designlamp.

Materiaal

 • 2,5 m strijkijzersnoer, geel € 2,95/m (Strand West) of een meerdere kleuren strijkijzersnoer vanaf € 4,60/m (Snoerboer)
 • 6x vleugelmoer 10 mm € 2,89/4 st. (Praxis)
 • 6x sluitring 10 mm € 1,69/20 st. (Praxis)
 • draadeind 10 mm € 2,39/m (Praxis)
 • fitting met kraag E27 € 2,99 (Praxis)
 • oude lampenkap € 2,50 (Kringloop)
 • stekker geaard € 1,20 (Praxis)
 • schroefdraad, hol, koper, 120 mm € 1,99 (Aurora Kontakt)
 • plaat multiplex, populieren, 18 mm dikte, afmeting 61×125 cm € 19,99 (Praxis)
 • 4 schroeven 4×50 mm (Bouwmarkt)
 • matte lak, kleur Middle Ocean uit de collectie Pure van Flexa vanaf € 21,95 / 0,5 l (Flexa)
 • spuitverf lak Agave S4020-B30G van Histor lak € 16,95/0,25 l, spuitbus vullen € 11,95. 0,25 liter is voldoende om 2 spuitbussen mee te vullen. (Phoenix)
 • eventueel schakelaar € 1,99 (Praxis)

Gereedschap

 • kwast en/of roller
 • accuboormachine
 • slijptol
 • speedboor 10 mm
 • schroevendraaier platte kop
 • houtboor 10 mm en 4 mm
 • vijl
Lees verder onder de advertentie

Werkwijze

Stap 1
Teken op het hout de volgende maten af en zaag de latten met een decoupeerzaag uit.
1x lat A: 22×39 cm
2x lat B: 7×18 cm
1x lat C: 5×25 cm
1x lat D: 5×85 cm
1x lat E: 5×110 cm
Na het zagen alles goed schuren.

Stap 2
Boor met een 10 mm houtboor gaten in de latten op de volgende plekken:
Latten B: in beide latten op 9 cm van onder en 2,5 cm van links.
Lat C: 11 cm van onder en 2,5 cm van links.
Lat D: 2 gaten: 1x 110 cm van onder en 2,5 cm van links en 1x 11 cm van boven en 2,5 cm van links.
Lat E: 2 gaten: 1x 2,5 cm van onder en 2,5 cm van links en 1x 12 cm van boven en 2,5 cm van links.

Stap 3
Boor in lat C vanaf de kopse kant een gat met een 10 mm speedboor en laat dit gat schuin naar de onderkant van de lat lopen. Het gat loopt zoals de schroefdraad op de foto. Je boort midden door de lat heen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4
Bepaal de kleuren van de lamp. Wij gebruikten voor het hout de kleur Middel Ocean uit de Flexa Pure collectie en voor de metalen onderdelen Agave S4020-B30G van Histor. Deze kleur is net een tikje donkerder van de Middle Ocean. Je kunt ook voor een afwijkende kleur kiezen, waardoor de vleugelmoeren en lampenkap extra opvallen.

Stap 5
Schilder alle houten onderdelen A t/m E in de door jou gekozen kleur. Wij gebruikten de kleur Middel Ocean uit de Flexa Pure collectie.

Stap 6
Maak het draadeind van 10 mm op maat met slijptol. Dit heb je nodig: 2x 6 cm en 1x 8 cm. Daarna de uiteindes afbramen met een vijl.

Lees verder onder de advertentie

Stap 7
Spuit de volgende onderdelen in de gewenste kleur:
Fitting met kraag, 6x vleugelmoer, 6x sluitring, 2x draadeind 6 cm, 1x draadeind 8 cm, lampenkapframe.

Stap 8
Zet nu de voet van de lamp in elkaar. Hiervoor gebruik je onderdeel A en latten B. Plaats de latten B in het midden van plankje A met een tussenruimte van 18 mm. Dit is precies de dikte van het hout. Om het makkelijker te maken kun je een plankje resthout gebruiken zodat je de tussenruimte kunt bepalen. Boor per plankje twee gaten voor met een houtboortje van 4 mm en zet daarna vanaf de onderkant van het plankje de latten vast met de 4 schroeven van 4×50 mm. Plaats de latten zo op het plankje dat de gaten die je bij stap 2 hebt geboord aan de bovenkant zitten.

Stap 9
Pak onderdeel C. Draai het holle schroefdraad in de bovenkant van de fitting. Plaats het holle schroefdraad in de lat, haal het strijkijzersnoer erdoorheen en bevestig deze in de fitting. Plaats aan het andere uiteinde van het snoer de stekker.

Lees verder onder de advertentie

Stap 10
Zet nu de latten als volgt aan elkaar: Lat C aan lat D met het draadeind van 6 cm. Lat D aan de bovenkant van lat E met het draadeind 6 cm. Plaats de latten zo op elkaar dat de gaten goed op elkaar liggen, plaats het draadeind er zo in dat het aan beide kanten iets uitsteekt. Plaats eerst een sluitring en draai dan de vleugelmoer erop, draai de vleugelmoeren nog niet te strak aan zodat je de stand van de latten later nog kunt bepalen.

Stap 11
Plaats nu de latten van de lamp in de voetsteun. Hiervoor gebruik je het draadeind van 8 cm. Je plaats dus lat E met de onderkant in de voetsteun. Plaats ook hier eerst de sluitringen voordat je de vleugelmoer erop draait.

Stap 12
Bepaal nu goed hoe je de latten ten opzichte van elkaar wilt plaatsen en draai de vleugelmoeren goed vast. Plaats daarna de lampenkap op de lamp, gebruik hiervoor een fitting met kraag. Plaats een lamp in de fitting en klaar!

Lees verder onder de advertentie

De lamp kun je in verschillende maten maken, dus ook een kleine versie. Gewoon een kwestie van de maten aanpassen. Blijf wel dezelfde dikte hout gebruiken, want anders verlies de lamp aan stevigheid. Voor de kleinere lamp gebruik je uiteraard ook kleinere vleugelmoeren. Wij gebruikten hier vleugelmoeren 8 mm, sluitringen 8 mm en draadeind 8 mm.

Bron: 101 Woonideeën