WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lampenkap bekleden en zelf maken

Een lamp is eenvoudig naar jouw eigen smaak te maken. Met lappen stof, lampfolie, behangpapier of wol maak je zelf een originele lampenkap. Of wat dacht je van een oude lampenkap bekleden? Met deze tips wordt jouw zelfgemaakte lamp een heuse blikvanger in je interieur.

lampenkap zelf maken diy vtwonen

Oude lampenkap bekleden

Het uitgangspunt van de lamp is het frame van de lampenkap. Dit kan van een oude zijn, bijvoorbeeld uit de kringloopwinkel. Maar een nieuwe lampenkap werkt ook prima. Haal de oude bekleding eraf zodat je alleen het ijzeren frame overhoudt. Daarna bekleed je de oude lampenkap met een nieuw stofje. Of kies ervoor om de bekleding te laten zitten en de kap met lapjes stof of versiersels te beplakken.

Lampenkap bekleden

De simpelste manier voor het maken van een lampenkap, is door een bestaande kap te beplakken. Je hebt hiervoor nodig: een lampenkap, leuke lap stof, potlood, papier, schaar en lijm. Lees hieronder de werkwijze van een lampenkap bekleden.

  • Rol als eerste de lampenkap over een vel papier en teken de contouren er op. Vergeet niet het begin en het eind aan te geven.
  • Leg vervolgens het patroon op de stof en knip hem uit. Neem 1 cm speling voor de naad.
  • Vouw daarna de stof om de kap en plak de uiteinden vast. Als laatste vouw je de naad naar binnen en plak je hem vast met textiellijm of dubbelzijdig tape.

Zelf lampenkap maken

Je kunt ook de volledige lampenkap zelf maken, inclusief bijbehorend frame. Hier vind je allerlei DIY artikelen over hoe je je eigen lampenkap maakt. Met leuke stofjes en banden maak je de lamp helemaal naar eigen smaak. Zo past hij altijd bij je interieur.

Nog meer zelfmakers

De lampenkap wordt vaak onderhanden genomen. Hieronder vind je daarom nog meer zelfmakers met de lampenkap. Iedereen kan zelf een lampenkap maken en hoe leuk is het om dat zelf te doen. Je hebt er vaak meer plezier in wanneer je zelf iets doet dan wanneer je het laat doen. Zeker deze DIY is geschikt voor iedereen, ook al heb je twee linkerhanden. Wil je nou helemaal iets anders qua lamp en vorm? Bekijk dan de voorbeelden hieronder. 

Lampen kopen…

Wie nu geen tijd heeft om zelf aan de slag te gaan kan altijd nog een mooi item kopen. Misschien leuk om deze tip te bewaren voor een regenachtige herfstdag. Shop deze exemplaren!

nog meer: DIY