DIY: zo maak je oude kasten weer als nieuw

beeld vtwonen Beeld vtwonen 01-2021 | Styling Jeske Weel | Fotografie Caroline Coehorst \n\nvtwonen 01-2021 | kastjes met webbing, schilderij van meisje aan het roken, roze lamp
Beeld vtwonen 01-2021 | Styling Jeske Weel | Fotografie Caroline Coehorst \n\nvtwonen 01-2021 | kastjes met webbing, schilderij van meisje aan het roken, roze lamp

Twijfel je om oude kasten naar de kringloop of de sloop te brengen? Niet doen! Met een beetje creativiteit steek je ze namelijk zo in een ander jasje en voor je het weet zijn ze weer als nieuw. We vertellen je alles over het afkrabben van oude verflagen en hoe je een oude(r) kast weer strak in de lak zet.

Lees verder onder de advertentie

Oude verf verwijderen

Het verven van oude meubels begint bij het egaal maken van de ondergrond. Dit kun je op drie manieren doen: afkrabben, afbranden of afbijten.

Afkrabben

Verfkrabbers worden gebruikt om slecht hechtende of loszittende verflagen weg te krabben en in verschillende vormen en maten te koop. Je gebruikt ze eventueel in combinatie met een verfföhn of verfafbijt. Onderstaande vormen zijn bedoeld om de ondergrond te volgen, zonder het kastje te beschadigen.

  • De driehoek verfkrabber: dit is de meest gebruikte verfkrabber. Hij is geschikt voor het verwijderen van verf op kleinere of grotere vlakke delen zoals deuren en kozijnen.
  • De profiel verfkrabber: deze krabber is vooral geschikt voor smalle, haakse ondergronden zoals deursponningen.
  • De ovale verfkrabber: deze is geschikt voor het verwijderen van verflagen op een holle of geprofileerde ondergrond, zoals de krullen in oude barokke meubels. Schraap en krab zoveel mogelijk in de lengterichting van het hout om beschadiging van de ondergrond te voorkomen. Deze manier van verfkrabben is erg arbeidsintensief, vooral als je krabber bot begint te raken. Zorg er daarom voor dat hij altijd scherp is. Dat scheelt een hoop werk en tijd.
Lees verder onder de advertentie

Afbranden

Wordt het afkrabben van de verf jou een te zware klus? Kies dan voor afbranden. Voor het afbranden van de oude verflaag gebruik je een verfföhn of een brander met open vlam. Verwarm eerst de oude verflaag over een lengte van ongeveer 10 cm en krab daarna de nog warme verflaag vervolgens direct weg. Goed om te weten: een föhn werkt gemakkelijker dan een brander. Met een brander maak je snel schroeiplekken in het hout, die je dan weer moet herstellen. Bovendien bestaat er een groter brandgevaar doordat verfkrullen vlam kunnen vatten.

Afbijten

Leveren de vorige methodes niet het gewenste resultaat op? Ga dan aan de slag met grover geschut: afbijtmiddel. Breng met een zachte kwast een ruime hoeveelheid van het middel aan zodat de afbijt de kans krijgt om de verflaag af te sluiten. Ga pas krabben als de verf blaasjes begint te vormen, dat is meestal na ongeveer 20 minuten. Nu steek je de oude verflaag met verfkrabbers of een plamuurmes af. Bij harde verflagen herhaal je deze stap. Voor kleine, ronde delen maak je gebruik van afbijtmiddel in een spuitbus. Tip: trek voor je begint altijd handschoenen aan en gebruik warm water met een scheutje azijn om het houtwerk na het afbijten schoon te maken.

Als nieuw door te schuren

Voelt het te verven oppervlak nog ruw aan? Dan kun je het eerst nog wat schuren. Hiervoor gebruik je schuurpapier met korrel 220, speciaal voor het schuren van meubels. Belangrijk is om tijdens het schuren de nerf van het hout te volgen. Doe je dit niet, dan ontstaan er krassen op het meubel. Maak na het schuren het oppervlak stof- en vetvrij met een ontvetter.

Lees verder onder de advertentie

Schilderen

Nadat je de stappen hierboven hebt gedaan, kan het échte werk beginnen. Zet het oppervlak eerst met een platte kwast in de grondverf. De grondverf zorgt ervoor dat de nerf van het hout wordt afgesloten, zodat de ondergrond minder ‘zuigt’. Als de grondverf droog is, kun je het oppervlak nog licht opschuren en weer stof- en vetvrij maken. Hierna kun je de eerste laag verf aanbrengen. Kies een kleur die je mooi vindt en ga met een roller of een kwast aan de slag. Laat deze laag eerst goed drogen. Mocht het nodig zijn dan schuur je tussendoor nog een keer en breng je vervolgens een tweede laag verf aan.

Shop kant-en-klare kasten

Ga je liever niet zelf aan de slag? Shop dan deze kant-en-klare kasten.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 01-2021 | styling Jeske Weel | fotografie Caroline Coehorst