WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: servetringen

Niets zo heerlijk als aanschuiven aan een mooi gedekte tafel met puur linnen en keramiek. Ben je van plan om een etentje te organiseren en kun je nog wel een paar servetringen gebruiken die de tafel afmaken? DIY blogger Dorothee van The Fresh Light laat zien hoe je ze binnen een handomdraai zelf maakt.

vtwonen 06-2020 | styling en fotografie Dorothee Dubois, The Fresh Light | DIY leren servetringen
Linnen servetten misty grey € 11,50 (bymolle.com). Keramieken onderbord Rana € 9,95, keramieken ontbijtbord Rana € 8,95 (onahome.eu). Vork Goa € 11,05, mes Goa € 16,05 (cutipol.pt). Glas Surface € 11,50 (serax.com).

Dit heb je nodig

Bestel alles wat je nodig hebt om zelf servetringen te maken online.

  • restjes leer
  • stanleymes
  • aluminium liniaal
  • perforator
  • rivets 10×5 mm goud

Voordat je begint…

Kies voordat je begint een mooi stukje leer uit. Je hebt niet veel nodig, dus restjes komen goed van pas. Ik koos voor natuurlijk gelooid tuigleer. Dat heeft een blanke lichtroze kleur. Dit leer wordt steeds mooier bij gebruik en verkleurt tot een donkerdere cognac-kleur. De dikte van het leer maakt niet zoveel uit. Zelf koos ik voor redelijk dik leer van 3 mm. Dit is iets stugger bij de verwerking, maar het heeft wel een stoere uitstraling en houdt mooi zijn vorm. Een dunner soort leer geeft een verfijnde uitstraling. 

vtwonen 06-2020 | styling en fotografie Dorothee Dubois, The Fresh Light | DIY leren servetringen
vtwonen 06-2020 | styling en fotografie Dorothee Dubois, The Fresh Light | DIY leren servetringen

Recht, rond of schuin

Snijd stroken van het leer van ongeveer 3 cm breed. Met een breekmesje kun je makkelijk door het leer heen komen, zonder veel kracht te hoeven zetten. Als je voor dunner leer hebt gekozen, zou ik de stoken iets smaller maken (2 à 2,5 cm) zodat alles mooi in verhouding blijft. Maak de stroken leer vervolgens op de gewenste lengte. De uiteinden kun je naar eigen voorkeur recht, rond, of schuin afsnijden. Ik koos ervoor om ze schuin af te snijden, dit geeft een leuk effect en het laat de servetringen eleganter ogen!

Messing pin

Maak met een perforator gaatjes in beide uiteinden. Zorg ervoor dat je ze op exact dezelfde plek maakt aan beide kanten. Vouw de uiteinden samen, en schroef je messing pin erdoorheen. Je kan uiteraard ook variëren en voor inox of zwarte klinknagels kiezen. 

Aan tafel

Zo, je zelfgemaakte leren servetringen zijn klaar voor gebruik. Heel eenvoudig te maken, en een leuk resultaat gegarandeerd! Gebruik je mooiste linnen servetten, en nodig je vrienden alvast uit om mee aan tafel te schuiven.

The Fresh Light

Dorothee Dubois is het gezicht achter The Fresh Light, een creatieve studio gespecialiseerd in fotografie, styling en visuele concepten. Met haar minimalistische en heldere kijk, creëert ze beelden voor startende en gevestigde merken, creatieve ondernemers, boeken en magazines. Opgeleid als architect gaat ze steeds op zoek naar boeiende composities, gebruikmakend van de schoonheid van natuurlijk licht. Haar passie voor mooie dingen, gaande van interieur en object tot lifestyle deelt ze hier op vtwonen.

nog meer: DIY