DIY: meubels opknappen met marmerlook folie 

beeld vtwonen Beeld vtwonen 04-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul
Beeld vtwonen 04-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul

Marmer straalt eenvoud, rust en luxe uit en wordt steeds vaker toegepast in de badkamer, keuken en zelfs in de woonkamer. Aan een marmeren interieur hangt wel een prijskaartje, maar daar is een oplossing voor: marmerlook plakfolie. Met deze folie kun je van een simpel meubel iets heel chics maken. Benieuwd hoe? De leukste ideeën met marmerfolie hebben we hier voor je verzameld.

Lees verder onder de advertentie

Marmer is een luxeproduct

Vroeger werden vloeren en lambriseringen in woonhuizen van rijke(re) burgers vaak bekleed met marmer, tegenwoordig zie je ook meubels, keukenbladen en zelfs kookeilanden van marmer. Het materiaal is een echt luxeproduct, maar je kunt datzelfde gevoel van luxe óók creëren met een folie. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is marmerlook folie en een meubel om te beplakken. De folie kost ongeveer zes euro per rol: zo betaalbaar kan een marmeren meubel dus zijn. Veel meubels zijn geschikt voor marmerfolie. Zoals een:

  • Salontafel – Wil je een salontafel bekleden? Gebruik een tafel met een vlak oppervlak. Mooi voorbeeld: de witte Gladom salontafel van Ikea. Deze tafel is makkelijk te verplaatsen en heeft een afneembaar blad, ideaal om drankjes op te serveren.
  • Bureau – Je kunt veel bureaus beplakken maar als je er geen één hebt, kun je ook zelf een bureau maken van een Ikea Limmon-plank en een Lerberg-schraag. Plak de folie op de plank, bevestig hem op de schraag en klaar ben je.
  • Speelkeukentje – Met marmerfolie kun je ook een keukentje voor je zoon of dochter beplakken, zoals de Duktig speelkeuken van Ikea. Tip: verf de keuken en bevestig leren handgreepjes op de frontjes om van het speelkeukentje iets nog mooiers te maken.
  • Vensterbank. Wil je van een witte vensterbank een opvallend object maken? Ook een vensterbank kun bekleden met marmerfolie. Zet er een paar mooie vazen of planten op en weg is je saaie vensterbank.
  • Nachtkastje. Met deze DIY van Karwei maak je met marmerfolie een stijlvol tafeltje voor naast je bed. Het nachtkastje lijkt op een stevig blok marmer, maar is gewoon een lichtgewicht houten blok.
Lees verder onder de advertentie

Marmerfolie aanbrengen: zo doe je dat

Heb je een meubel uitgekozen? Dan kan het plakken beginnen. Zorg als basis voor een sterke ondergrond waar je het meubel op kunt zetten. Daarnaast heb je ook een stanleymes en een trekker nodig voor deze DIY.

Plak de folie op het meubel en haal hier voorzichtig de trekker overheen om luchtbellen uit de folie te halen. Kleine luchtbellen kun je met iets scherps, bijvoorbeeld een pasje, weghalen. Zet het meubel op z’n kop en snijd de randen voorzichtig weg met een stanleymes. Bekijk deze video om te zien hoe je dat het beste kunt doen.

Aardewerken oliekan € 12,48 (hm.com). Aardewerken rasp € 10,95 (ateliershop.nl). Houten lepel € 9,95 (zaanschfaamwebshop.nl). Beeld vtwonen 05-2022 | Styling Myla Griese | Fotografie Louis Lemaire\n
Beeld vtwonen 05-2022 | Styling Myla Griese | Fotografie Louis Lemaire\n
Lees verder onder de advertentie

“Je kunt een marmerlook ook aanbrengen met verf”

Marmeren onderzetters

Tip: je kunt deze luxe marmerlook ook aanbrengen met verf. Laat je inspireren door deze DIY onderzetter met marmerlook. Voor deze zelfmaker heb je het volgende nodig: een stukje resthout van de bouwmarkt, extra hard gietgips, acrylverf, een wegwerpbeker, mengbak en een kwast.

LEES OOK
Trend op Instagram: marmeren keukenbladen

Lees verder onder de advertentie

Marmeren keuken

Naast bovenstaande ideeën zijn er nog veel meer manieren om marmer in je huis te kunnen verwerken. Wat dacht je van een marmeren keukenblad of een marmeren keuken zoals dit kookeiland in het voormalige schoolgebouw van Dorien en Jochem uit Amsterdam? ‘We hebben flink uitgepakt, met mooie materialen, de nieuwste apparatuur en twee wasbakken. En een extra groot kookeiland, zodat je aan de bar kunt zitten en lekker kunt koken met drie kinderen die meehelpen. Omdat er geen marmeren platen te vinden waren van vier meter of langer, hebben we het kookeiland, à 4.30 meter, in tweeën gesplitst’, vertelt Jochem. In het midden maakten de eigenaren een eikenhouten overgang, met ruimte voor peper en zout, oliën, azijn en handdoeken.

Hier vind je meer inspiratie over marmer in huis.

Meer inspiratie

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

shopping 10x marmeren salontafels voor een klassieke woonstijl

beeld vtwonen Beeld

shopping 10 items met natuurlijke prints en materialen

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

badkamer inspiratie 4x woonidee: basiselementen voor een klassiek modern interieur

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

shopping 10x een trend waar je u tegen zegt: de ovale tafel

Bron: Beelden: vtwonen 04-2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul | vtwonen 05-2022 | Styling Myla Griese | Fotografie Louis Lemaire