WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Urban green

Hoe meer we met z’n allen op een kluitje gaan wonen, hoe innovatiever de ideeën om toch wat groen kwijt te kunnen. Met urban green gaan we de hoogte in! En dat kan zowel dichtbij als ver weg. (promotie)

Groene gevels – Parijs

Met de ontelbare stadsparken, volkstuintjes en meer dan 100.000 straatbomen (denk maar aan de platanen aan de Champs Elysées), is Parijs groener dan je in eerste instantie zou denken. Het leukste geveltuintje vind je aan de Quai Branly. Alle planten tegen dit gebouw groeien in zakken. Het onderhoud is daardoor niet makkelijk, maar het resultaat is wonderlijk. Om de haverklap stoppen toeristen om met het gebouw op de foto te gaan. De afwisseling van bladvormen en -kleuren zorgen voor spanning, bloemen worden niet eens gemist.

geveltuin Parijs

Verticaal bos – Milaan

Sinds 2014 is Milaan een wel heel bijzonder bos rijker: bosco verticale, ofwel, een flatgebouw waarbij de balkons begroeid zijn met bomen. Midden in de lucht beschikken de bewoners over hun eigen stukje bos. Het flatgebouw is 110 meter hoog, wat in totaal zo’n 10.000 vierkante meter aan bos oplevert.

Urban green: bosco verticale

Urban green in eigen land

Omdat nog lang niet alle ruimte in de steden wordt benut, wordt stadstuinieren ook in Nederland steeds populairder. De grootste daktuin van Europa werd een paar jaar geleden geopend bij het Zuidpark in Amsterdam. Projecten als Eetbaar Park of Uit je eigen stad schieten als paddenstoelen uit de grond, en in steeds meer parken en openbare tuinen wordt ook groenten en fruit verbouwd. Zelfs de allerkleinsten maken met hulp van Urban Greencourts spelenderwijs kennis met een groene en duurzame wereld.

Hanging gardens

Je hoeft niet per se in de stad te wonen om gebruik te maken van de ruimtebesparende opties. Ook op andere plekken waar ruimte schaars is, zoals in huis, op het balkon of in je postzegeltuintje, kan een hangtuintje uitkomst bieden. Een verticaal systeem kun je zelf in elkaar knutselen, maar er zijn ook speciale verticale systemen te koop zoals de Pokon hangtuintjes en de Sedum-daken van Sempergreen. Voor grotere projecten zoals een groen dak of een begroeide schutting kun je de Dakdokters inschakelen.

Bron: in samenwerking mooiwatplantendoen.nl
Beeld 1: privé | beeld 2: The Milan Journal

nog meer: Botanisch wonen