WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een moswand (laten) maken? Dit wil je weten voor je die groene trend in huis haalt

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: stijlvolle moswanden. Precies zoals de naam al zegt is het gewoon mos, maar dan aan de muur. Soms ter grootte van een flink schilderij, soms zelfs over de volledige wand. In hippe restaurants, maar ook in de duurzame woonkamer is de moswand een trend. Hoelang blijft zo’n groene muur eigenlijk mooi? En hoe weet je zeker dat je er geen vochtplekken van krijgt en allerlei ongedierte binnenhaalt?

moswand stoel boeken
mos wand

De voordelen van een moswand

Het ene mos is het andere niet, blijkt uit het grote aanbod van moswanden. Zo is rendiermos weer iets anders dan platmos en dat verschilt dan weer van bolmos. Vooral in uiterlijk, want ze lijken alledrie even geschikt voor deze nieuwe trend. Best bijzonder, want mos zie je waarschijnlijk niet zo een-twee-drie als de ideale muurdecoratie. Toch is juist mos uitermate geschikt voor een plantenmuur. Het kost je vrijwel geen onderhoud én het mos zorgt voor zowel een akoestische als thermische isolatie. Daarbovenop heb je ook nog eens weinig daglicht nodig om het in leven te houden. En dan hebben we het nog geen eens gehad over het mooie effect op je interieur.

Vocht en ongedierte

Mos houdt opvallend veel water vast en groeit dan ook op donkere en vochtige plekken, aldus de experts. Dat roept natuurlijk vragen op. Geeft zo’n moswand vochtvlekken? En wordt de muur dan niet één groot feest voor mosbewoners als wormen en pissebedden? In principe niet. Het mos wordt tenslotte niet zo rechtstreeks vanuit de tuin op de muur geplakt; het wordt eerst goed bewerkt. Met plantaardige middelen maakt de leverancier het mos vuilafstotend en brandvertragend en ook de insecten wordt het flink moeilijk gemaakt. Door de bewerking zullen kleine diertjes zich er niet zo snel innestelen. Wel zo fijn. Ook over het vocht hoef je je geen zorgen te maken. Sterker nog, volgens de leveranciers van moswanden is het risico groter dat het mos indroogt dan dat het te nat wordt.

LEES OOK
De mooiste en beste kamerplanten om cadeau te doen

Onderhoud van de moswand

Om de moswand zo lang mogelijk mooi te houden, wordt een luchtvochtigheid van minimaal veertig procent geadviseerd. Ook bij zwembaden en in badkamers kan-ie dus prima overleven. Raakt je luchtvochtigheid onder de twintig procent, dan kan het mos verdrogen. Voordat je een moswand installeert, zou je dus eerst de luchtvochtigheid in de ruimte waar je ‘m wilt plaatsen eens kunnen checken. Verder hoef je aan een moswand niet zoveel te doen; hooguit je visite vertellen dat ze er niet te veel aan mogen zitten, wat met zo’n hoge aaibaarheidsfactor nog best een uitdaging kan zijn.

Prijzen van een moswand

Wil je een stijlvolle groene wand in huis halen? Dan kun je dat op allerlei manieren doen, zodat het precies in jouw huis past. Hijs je woonkamer in een duurzaam jasje, door er een moswand in grote of kleine uitvoering te plaatsen. Een kale muur of loze hoek? Bekleed het met mos en de ruimte oogt direct uniek, natuurlijk en smaakvol. De kosten van een moswand of mosschilderij liggen tussen de € 200 en €350 per m2. 

Een moswand zelf maken

Zelf aan de slag? Bestel dan los bolmos, platmos en/of rendiermos, bijvoorbeeld hier. Verder heb je contactlijm en eventueel een houten plaat nodig. Kies voor de moswand een plek in de schaduw, of in elk geval niet in direct zonlicht. Zo voorkom je dat het mos snel verkleurt. Lees hier hoe je vervolgens stap voor stap te werk gaat en/of bekijk op YouTube diy’s zoals deze.

Spectaculaire entree

Vind je zo’n moswand mooi, maar niet voor in de woonkamer? Dan kun je ook kiezen voor een wand met mos in de gang. Zo krijgt je woning een spectaculaire entree gebaseerd op de laatste trends. Plaats er bijvoorbeeld enkele klassieke zwarte potten bij voor een chic totaalplaatje, of kies juist voor rotan accessoires om het geheel wat meer bohemian te maken. Met een gouden touch her en der erbij oogt de hal wat meer als een hotellobby. Het is net welke draai je eraan geeft, maar een moswand zorgt sowieso voor een verpletterende eerste indruk.

nog meer: Botanisch wonen