Lamp van metaal & papier
Een manier om metaal op een mooie manier in je interieur te verwerken is door het te combineren met iets dat van zichzelf al een warme uitstraling heeft: licht. Kebei Li uit Amerika is aan de slag gegaan met een 'paneel' met LED lampjes, deze techniek wordt OLED genoemd. Wij vergelijken het graag met een papieren vel, waarbij in dit geval de lamp twee kanten heeft: metaal en het lamppaneel.
Dit kun je met deze veelzijdige lamp:
Je kunt de lamp – net zoals papier – allerlei kanten opvouwen. Zo vervorm je een 2D vlak naar een volumineus 3D object.
Aan het vel zitten twee magneetjes, deze kun je aan elkaar verbinden.
Je kunt het vel vervolgens aan het stroompunt verbinden (ook weer met die magneetjes). Het leuke is dat je het zowel als hanglamp als tafellamp kunt gebruiken.
Fantastische toevoeging: Je kunt het vel ook omdraaien. Zo kun je binnen enkele seconden wisselen tussen direct en indirect licht.
Van dit ontwerp zijn we helemaal hoteldebotel, juist vanwege de associatie met een vel papier. Tip van ons: vouw er een kegel van, ook tof!
Aluminium interieur
Ontwerper One Seo Choi komt geregeld in de plaatselijke – Zuid-Koreaanse – bouwmarkt. Op een dag stuitte hij daar op aluminium profielen, waarvan tegenwoordig de zijkanten vaak met kapjes worden afgedekt. Dát stond One Seo enorm tegen en bracht hem op het idee om deze 'prefab' onderdelen aan elkaar te verbinden. De zijkanten komen zo samen en creëren beeldschone patronen. Zijn collectie bevat prachtige tafels, bankjes en bloembakken. Wat ons zo aanspreekt in het ontwerp zijn de eindeloze mogelijkheden en het bijna simpele idee om iets te maken met deze reeds gefabriceerde onderdelen. Je kunt aluminium strips gewoon bij de Gamma/Karwei/Hornbach kopen en er iets 'eigens' van maken. De repetitie van de patronen zorgt hier voor een warme uitstraling.
Wiebeltafel
Het bijzettafeltje van Abdalla Mohamed uit buurland Duitsland oogt speels door de grote wielen. Normaal gesproken zou de tafel gewoon blijven staan, maar om dat voor elkaar te krijgen zul je op de plaat op de grond een contragewicht moeten plaatsen – het tafeltje is namelijk in disbalans. Plaats er bijvoorbeeld een vaas of stapel boeken op. Máár pas op: wanneer je vervolgens te veel objecten op het tafelblad plaatst valt het alsnog om. Uitkijken dus! Deze interactieve vorm van gebruik is – vinden wij – behoorlijk aanstekelijk. Doordat je hier iets van jezelf aan toevoegt (die stapel boeken bijvoorbeeld) krijgt het metalen tafeltje een huiselijke uitstraling en past het helemaal bij jou.
Lichtgevend kledingrek
Nicole Siakandaris en Fritz Jakob Gräber uit Zwitserland ontwierpen een kledingrek en lamp in één. Het ontwerp komt voort uit een simpele krabbel op papier en wordt op kleine schaal lokaal geproduceerd. Het is simpel doch slim: een zes meter lange buis – dat is de standaardlengte voor metalen buizen – wordt allerlei kanten op gebogen en krijgt een poedercoat (dat is een soort verf). Voilà: een kledingrek met ruimte voor verlichting. Doordat de buis hol is kan het lichtsnoer er mooi in verborgen worden, vernuftig! Hang er je kledingstuk(ken) aan en je huis is helemaal metaal-proof!
StudentDesign
Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!
Bron: Tekst StudentDesign | Fotografie Abdalla Mohamed, Jannes Lüdtke, Yves Bachman