WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Opgeruimd staat netjes: creëer meer ruimte in huis

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Ik heb me alvast voorgenomen om meer orde in huis te brengen… en dit ook zo te houden! Motivatie hiervoor vond ik bij Anneliese Roose, de opruimcoach waarmee ik eind vorig jaar in contact kwam tijdens een inspirerende fotoshoot. Zitten jouw kasten ook te vol of komt er geen einde aan de stapels met op te ruimen spullen? Voel je stress in plaats van rust als je thuiskomt? Dan is dit artikel zeker iets voor jou!

Less is more

In de huidige consumptiemaatschappij hebben we allemaal erg veel spullen. We kopen snel en veel, en staan er vaak niet bij stil of we alles echt wel nodig hebben. Gevolg is dat onze huizen uitpuilen met bezittingen, die we dienen op te bergen,  schoon te maken, te onderhouden, te herstellen … Dit kost erg veel tijd, en laat tijd nu net ons kostbaarste bezit zijn. Minimaliseren is dus de boodschap! Met minder spullen creëer je meer ruimte, meer tijd, meer energie, meer creativiteit en minder stress.

Hoe begin ik eraan?

Je kan uiteraard zelf aan de slag gaan, maar indien je een gegarandeerd resultaat wil bekomen, kan je je laten begeleiden door een professionele organizing consultant, zoals Anneliese Roose. Ze volgde een training bij de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo in de Verenigde Staten en is de eerste gecertificeerde KonMari Consultant in België. Ze helpt je om je hele huis op te ruimen in een korte periode en met een blijvend resultaat. Ze leert jou hoe je eenvoudige beslissingen kunt nemen over letterlijk al je spullen. Door enkel de spullen bij te houden waar je echt blij van wordt en die je echt gebruikt, creëer je meer ruimte in huis en meer rust in je hoofd.

KonMari-methode

Wat is er nu zo uniek aan de methode van Marie Kondo? Met de KonMari-methode ruim je éénmalig je hele huis op, in gemiddeld 3 tot 6 maanden. Het proces is drastisch en soms confronterend maar ook leuk. De meeste mensen die de methode volledig hebben toegepast in hun huis, ondervinden zulke positieve veranderingen dat ze nooit meer terug willen naar hoe het daarvoor was. Ze houden hun kleerkast, keuken, woonkamer, werkplek… met gemak opgeruimd en hebben vaak een nieuw respect gekregen voor hun bezittingen.

Een aantal uitgangspunten van de methode zijn:

  • Opruimen per categorie, en niet per kast of per kamer. De categorieën zijn kleding, boeken, papier, komono (= allerlei) en emotionele bezittingen.
  • De vraag “Does it spark joy?” (Word je er blij van?)
  • Je bezittingen mindful en met respect behandelen
  • Een unieke vouw- en opbergmethode die je rust geeft en plezier brengt

Anneliese merkte bij haar coaching sessies op dat wanneer mensen hun hele huis op die manier opruimen, ze zichzelf tijdens het proces vaak beter leren kennen en ruimte creëren voor nieuwe ervaringen in hun leven. Vaak worden ook op andere gebieden zoals job, relaties en gezondheid positieve veranderingen in gang gezet.

Ben je net als ik ook helemaal overtuigd van deze positieve methode? Veel opruimplezier!

Over Dorothee van The Fresh Light

Creatieve duizendpoot Dorothee Dubois is architecte, fotografe en styliste. Ze houdt ervan om het internet af te schuimen naar leuke webshops, en op vlooienmarktjes op zoek te gaan naar originele en unieke stukken. Op haar blog The Fresh Light inspireert ze je met haar prachtige foto’s, gekenmerkt door een minimalistische en frisse stijl. Met passie combineert ze objecten tot uitgepuurde settings voor productshots en foodpics. Voor vtwonen gaat ze op zoek naar de mooiste woonaccessoires.

Tekst en fotografie: Dorothee Dubois (www.thefreshlight.com)

nog meer: bloggers