WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De Lyngby-vaas: een Deense klassieker

Eenvoudig, edel en elegant, de Lyngby-vaas uit de jaren 30 is het Deens design icoon van fijn porselein. Tot voor kort een collector’s item voor vintageverzamelaars, maar sinds enkele jaren wordt deze witte parel opnieuw geproduceerd. Jeuj! Ze stond dan ook al een tijd op m’n verlanglijstje, toen ik op instagram een winactie zag voorbijkomen georganiseerd door Melmath Agency, de Belgische verdeler van Lyngby, en andere Scandinavische designmerken. Zonder enige hoop (ik win echt nooit iets) neem ik deel aan de giveaway… en ik win twee prachtige exemplaren! 😉

Tijdloze elegantie

Met zijn uitgepuurde vormgeving was het ontwerp van deze vaas in de jaren 30 erg modern en vooruitstrevend en brak met de toenmalige traditie van zwaar gedecoreerde vazen en porselein. Ondanks zijn minimalistisch design is de vaas een staaltje van vakmanschap en wordt ze geproduceerd als een kostbaar sculptuur van wit porselein. De geribde structuur wordt door middel van een handgemaakt prototype gevormd. Hiervan wordt een negatieve gietvorm gemaakt waarmee men telkens een reeks van 50 vazen kan produceren. Nadien begint het arbeidsintensieve proces opnieuw. Je haalt met deze vaas dus echt Deens vakmanschap in huis. De groeven zorgen voor een elegante uitstraling, en creëren een subtiel spel van licht en schaduw.

Veelzijdig en decoratief

Verkrijgbaar in een waaier aan uitvoeringen, kleuren en maten, vind je ongetwijfeld wel een versie van deze designklassieker die bij jou en je interieur past. Ik koos voor de klassieke witte versie in twee formaten, in matte en glanzende uitvoering, maar ook de glazen versies in zachte pasteltinten hebben m’n hart gestolen. Indien je een reeks vazen verzamelt, kan je er bovendien een prachtig decoratief stilleven mee creëren. Met of zonder bloemen, een enkele bloesemtak, je kan er alle kanten mee uit! Ik koos voor een nonchalant valentijnsboeket met licht- en donkerroze ranonkels, rode rozen, fijne bloesems en eucalyptus. Ik vind het trouwens heerlijk om enkele bloemen en wat groen uit te kiezen bij de bloemist, en er dan thuis zelf m’n eigen boeketje(s) mee samen te stellen.

Over Dorothee van The Fresh Light

Creatieve duizendpoot Dorothee Dubois is architecte, fotografe en styliste. Ze houdt ervan om het internet af te schuimen naar leuke webshops, en op vlooienmarktjes op zoek te gaan naar originele en unieke stukken. Op haar blog The Fresh Light inspireert ze je met haar prachtige foto’s, gekenmerkt door een minimalistische en frisse stijl. Met passie combineert ze objecten tot uitgepuurde settings voor productshots en foodpics. Voor vtwonen gaat ze op zoek naar de mooiste woonaccessoires.

Tekst en fotografie: Dorothee Dubois

nog meer: bloggers