WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Fotogeniek keramiek uit België en Nederland

Blogger Dorothee is gek op uniek gemaakt keramiek. Ze toont ons haar favorieten, uit België én Nederland. Benieuwd?

Liefde voor keramiek

Ik kan me niet goed herinneren wat er eerst was, mijn liefde voor mooie alledaagse objecten, of mijn passie voor het creëren van uitgebalanceerde beelden en composities. Eén ding is zeker, deze gaan hand in hand. Tijdens m’n foodfotografieprojecten kan ik mijn hart dan ook helemaal ophalen bij het uitkiezen van uniek handgemaakt keramiek, in harmonie met de achtergrondtexturen en -stoffen. Hierbij geef ik jullie een kijkje op m’n favoriete items van enkele toptalenten in de Belgische en Nederlandse keramiekwereld. De foto’s illustreren heerlijk lichte maaltijden die ik fotografeerde voor Sandra Bekkari’s kookboeken.

Keramiek is een erg

traag proces

Ginger Ceramics

Met veel liefde en twee handen gemaakt: Ginger Ceramics is begonnen als een uit de hand gelopen hobby, een passie, een favoriete bezigheid waarvan Frauke Hamerijck plots vaststelde dat ze er steeds meer tijd aan besteedde. 

Want dat is wat ze het liefst doet: uit een hoop zielloze materie een uniek object creëren dat een eigen geest uitstraalt in vorm en kleur. In haar atelier in Ninove ben je altijd welkom na een seintje, of je kan haar creaties ook vinden bij Billierose in Gent.

Evi Radoes

Vanuit haar atelier in Sint-Truiden probeert Evi de wereld een beetje mooier te maken. Met een achtergrond in architectuur, streeft ze naar pure, tijdloze vormen in subtiele kleuren. Alledaagse functionele objecten, waardoor kleine dingen  – zoals een kop koffie drinken of een gezellig etentje met vrienden – net iets leuker worden. Al schetsend ontstaan de vormen en deze worden verfijnd tijdens het draaien. De natuur, maar even goed architectuur of een mooi beeld in magazine kunnen haar inspireren. Evi’s werk schittert niet alleen in Sint-Truiden, maar ook bij conceptstore St. Vincents in Antwerpen en bij Coffee Sometime in Amsterdam.

July Adrichem

Elk keramisch handgedraaid item van de Amsterdamse July is uniek in zijn soort. Elk type klei is anders en heeft zijn eigen flexibiliteit. De zachtheid van de klei bepaalt de richting van de vormen in het werpproces. Voor de vormgeving van deze bowls liet July zich inspireren door Japans keramiek.

Bucketlist

Zijn jullie ook zo geïnspireerd door het zien van deze mooie creaties? Stiekem droom ik ervan om zelf ooit m’n eigen keramiek te kunnen maken, zodat ik aan elk project een unieke eigen touch kan geven. Bovendien lijkt het draaiproces me erg ontspannend. Maar voorlopig ontbreekt me de tijd om me daarin te verdiepen. Keramiek is namelijk een erg traag proces: het kneden van de klei, het draaien van de vorm op het wiel, drogen, afdraaien, verder drogen, een eerste bak (biscuitbak) op 950°, schuren, het maken van de glazuren en glazuren van de gebakken stukken en een laatste keer bakken op 1250°. Je kan het niet overhaasten en het vraagt veel geduld. Op de bucketlist dan maar!

Over Dorothee van The Fresh Light

Creatieve duizendpoot Dorothee Dubois is architecte, fotografe en styliste. Ze houdt ervan om het internet af te schuimen naar leuke webshops en op vlooienmarktjes op zoek te gaan naar originele en unieke stukken. Op haar blog The Fresh Light inspireert ze je met haar prachtige foto’s, gekenmerkt door een minimalistische en frisse stijl. Met passie combineert ze objecten tot uitgepuurde settings voor productshots en foodpics. Voor vtwonen gaat ze op zoek naar de mooiste woonaccessoires.

Tekst en fotografie: Dorothee Dubois

nog meer: bloggers