WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Uniek en duurzaam: 5 prachtige designvazen

Mét of zonder bloemen: designvazen zijn prachtig. Je kunt er nooit genoeg van hebben vinden Max en Guido van StudentDesign. Ze zetten vijf unieke – en vooral duurzame – vazen op een rij.

Ontwerp van Matthijs Bruinenberg
Ontwerp van Matthijs Bruinenberg

Duurzaam marmer

Uniek én duurzaam: Matthijs Bruinenberg ontwierp een serie designvazen die laagje voor laagje worden opgebouwd uit het restmateriaal van marmer. Bij de productie van marmer komt namelijk veel gruis vrij. De ‘Marbelous’ vazen met mesh-patroon hebben aan de onderkant ruimte voor een laagje water en aan de bovenkant de optie om speels bloemen in te plaatsen.

Draai- en giettechniek

Hoe de meeste designvazen gemaakt worden? Door een homp klei op een draaitafel te kneden of door klei in een mal te gieten. Bij het draaien van klei wordt elke vaas nét even anders en bij het gieten juist hetzelfde. Berlijnse Laureanne Kootstra voegde deze technieken samen verschillende ontwerpen uit mallen die ze met een 3D printer maakt. Zo wordt elke vaas uniek. Tof hoe de methodes worden gecombineerd en leiden tot nieuwe ontwerpen.

Ontwerp van Laureanne Kootstra | Fotografie Anders Bigum
Ontwerp van Laureanne Kootstra | Fotografie Anders Bigum
Ontwerp van Paula Cermeño León
Ontwerp van Paula Cermeño León

Multifunctionele designvazen

De cactus houdt net zo van zomerse temperaturen als wij. Hoe warm het ook wordt in de woestijn, de cactus krijg je niet klein. Ontwerpster Paula Cermeño León uit Peru liet zich inspireren door deze plant en maakte een design van siliconen, die de huid van een cactus nabootst. De vaas heeft een mooi verloop door de lagen in verschillende diktes. Hij is ook multifunctioneel op tafel: show er een prachtig boeket in of gebruik hem als waterkaraf.  

Prachtig plastic

Bijna iedereen heeft een vaas van keramiek of glas in huis. Lisanne Kamphuis studeerde af op haar ‘Vaaz’-en. Op het eerste oog denk je dat ze van keramiek zijn, maar schijn bedriegt: de vazen zijn gemaakt van plasticafval. Met een zelfgemaakte machine maakt ze polypropyleen van dat plasticafval. Door mensen als Lisanne wordt de wereld steeds een beetje beter en dat laat ze zien met deze gekleurde designvazen!

 Ontwerp van Lisanne Kampuis | Fotografie Nieke Rents
Ontwerp van Lisanne Kampuis | Fotografie Nieke Rents
Ontwerp van Anna Jožová
Ontwerp van Anna Jožová

Scherven brengen geluk

Behalve als je nét dat ene pronkstuk laat vallen. Ontwerper Anna Jožová uit Tsjechië speelt hier slim op in. Anna weet alles over glasblazen en liet zich inspireren door glasscherven. Door ze mee te blazen met nieuw glas worden de scherven als het ware aan elkaar geplakt en omsloten door nieuw glas. Zo ontstaan er prachtige ontwerpen, waarbij verleden en heden zich met elkaar mengen.

StudentDesign

Guido & Max StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers