WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schuif aan: 4 smaakvolle design eettafels

Het gezelligste meubel in huis is de eettafel. Ontbijt, lunch, koffietje, borrel, diner, spelletje: de tafel is de ultieme gangmaker! Max en Guido van StudentDesign zetten in dit blog vier smaakvolle designexemplaren op een rij.

vtwonen blog StudentDesign - design eettafel blank hout
Ontwerp van Thomas Jonckers

Flexibele eettafel

Is jouw tafel ook zo zwaar? Met het ontwerp van Belg Thomas Jonckers is dat verleden tijd. Voor zijn ‘on_log’ tafel haalt hij inspiratie uit zwaartekracht. Het werkt simpel: met een houten balk verbindt hij het stalen frame waar hij een houten tafelblad bovenop plaatst. De tafel is makkelijk uit elkaar te halen waardoor hij ideaal voor kleine ruimtes is én de materialen zijn aanpasbaar waardoor de tafel bij ieders stijl past.

Tafel in balans

Een tafel gemaakt van hout is warm, warmer, warmst! Desmond Lim uit Maleisië combineert warm essenhout met een gietstenen voet, dat samen een prachtig sculptuur vormt. Normaliter zou een tafel op twee poten gevaarlijk wankelen, maar door de verbinding met gietsteen oogt het juist krachtig en blijft de tafel stabiel staan. De serie bestaat ook uit een aantal kleinere hoge ronden tafels die dezelfde vormtaal hanteren.

vtwonen blog StudentDesign - design eettafel blank hout
Ontwerp van Desmond Lim
vtwonen blog StudentDesign - design eettafel blank hout
Ontwerp van Nathanael Gonzalez
vtwonen blog StudentDesign - design eettafel blank hout
Ontwerp van Studio XYZ

Houten eettafel

We zoomen in op nog een ontwerp met oog voor detail. Student Nathanael Gonzalez uit Puerto Rico is woonachtig in één van de allerduurste steden ter wereld: San Francisco. Elke vierkante meter telt. In deze stad is de doorloop groot, en daarom helaas ook de afvalberg. Een groot deel van deze afvalberg bestaat uit tafels, zo bleek uit onderzoek van Nathanael. Hij vroeg zich af: hoe ontwerp je een tafel die mensen niet weggooien zodra ze verhuizen? Nathanael bedacht drie dingen: 1. De tafel moest lichtgewicht zijn, zodat je het in je eentje kunt tillen. 2. Het moet in een klein voertuig passen. 3. Iedereen moet de tafel kunnen monteren en demonteren zonder gereedschap. Het resultaat is een verbluffend mooie tafel, bestaande uit één materiaal: hout. Zelfs de bouten zijn van hout en kun je met de hand vastdraaien. Leuk detail en geheim achter deze tafel: hij wordt in één werkplaats gemaakt, wat duurzaam en goed voor de lokale ondernemer is.

Knoopconstructie

Het laatste ontwerp heeft verbindingen die iets weg hebben van knooptechnieken van de scouting. Het drietal Tiziana Vögtli, Nadine Schaub en Stephan Wespi uit Zwitserland, samen Studio XYZ, bedacht een zogeheten Macramé knooptechniek die ze toepasten bij het samenstellen van hun eettafel. Zonder lijm of schroeven zijn de de poten met het tafelblad verbonden door middel van touw. Door de aansluiting te accentueren gaat alle aandacht naar dit prachtige detail en wordt het koord zowel een structureel als decoratief element. De inspiratie achter dit project stamt uit vlechttechnieken van bamboeconstructies die in veel Aziatische landen nog steeds voor steigers gebruikt worden. Dat laat maar weer eens zien hoe sterk zo’n constructie is!

StudentDesign

Guido & Max StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers