WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Van Noorse fjord naar daybed

Designklassiekers als de Rietveld stoel of Eames Chair ten spijt, Max en Guido van StudentDesign stralen pas écht bij het ontwerp van vandaag – een daybed om in te schommelen – en zij vertellen je waarom ze al fan zijn sinds het eerste uur.

vtwonen | Blog StudentDesign Jonas Carlsen Gard Hagen daybed

Handdoek op de rots

De reis naar het uiteindelijke ontwerp begint zo’n twintig jaar geleden in het Noorse Tønsberg, een dorpje aan zee iets ten zuiden van Oslo. Het is hoogzomer, de scholen zijn gesloten en de jeugd zoekt verkoeling aan zee. Onder hen ook de jonge knapen Jonas Carlsen & Gard Hagen. Na een bommetje in de deinende zee gemaakt te hebben, spreiden ze de handdoek uit. Dat doen ze niet op een zandstrand zoals wij dat in Nederland gewend zijn, in Noorwegen zonnebaad je aan zee op grote rotspartijen, zoals de Stauper Rocks.
Vele zomers later zijn we aanbeland in het heden waar Jonas & Gard inmiddels beiden studeren aan de designafdeling van de Universiteit van Oslo. Het is er winter en ze denken weemoedig terug aan de zonnestralen van de vele zomers die ze spendeerden op de Stauper Rocks. Precies op dat moment gebeurt het en is het er: inspiratie voor een project.

vtwonen | Blog StudentDesign Jonas Carlsen & Gard Hagen daybed
vtwonen | Blog StudentDesign Jonas Carlsen & Gard Hagen

Schommelen en dommelen

Het verhaal is natuurlijk een tikkeltje aangezet, maar voor Jonas & Gard was hun (jeugd)herinnering het beginpunt voor een ontwerp. Miljoenen jaren schuurden gletsjers en de oceaan over de rotspartijen en dat zorgde ervoor dat de stenen nu weliswaar hard maar extreem comfortabel aanvoelen. Dat gevoel van een afgevlakt en kalm oppervlak inspireerde Jonas & Gard voor hun ‘Stauper Daybed’. Wat wij zo tof vinden is dat dat uiteindelijk resulteerde in een daybed – een producttoepassing die je niet zo gauw ziet. Bovendien ogen de meeste ‘daybed’-varianten behoorlijk zwaar en zijn ze ook vrij statisch. Hoe anders is dat bij het ontwerp van Jonas & Gard: het bed kan schommelen en is daarmee de perfecte plek om even (of langer) weg te dommelen.

daybed design
daybed design

Snelgroeiende vlasplant

Het ontwerp bestaat uit een gerecycled stalen frame dat gemonteerd wordt met rubberen nopjes aan het liggedeelte. De natuur schoot Jonas & Gard ook te hulp bij het ontwerpen van het liggedeelte waar ze een materiaal voor zochten. Uiteindelijk kozen ze voor gestapelde vezels vlas voor het liggedeelte van het Daybed. Voor de productie werd gebruik gemaakt van een klassiek nat proces waar de ‘vellen’ linnen worden ingesloten met biohars en vervolgens uitharden. Toch zie je bij deze ‘natte’ processen niet vaak een combinatie met vlas. Dat is best een beetje gek want de vlasplant groeit snel en is bovendien op veel plekken over de hele wereld te verbouwen. Vlas is daarom bij uitstek een goed (ook biologisch afbreekbaar) alternatief voor traditionele composieten of kunststoffen, hartstikke duurzaam dus!

daybed design
daybed

Zomerse herinnering

Om de vorm van de Stauper Rocks na te bootsen was het voor Jonas & Gard gedurende het ontwikkelproces belangrijk om continu het gestroomlijnde liggedeelte te blijven voelen – om zo de herinnering van de zomers perfect te vatten in de vorm van hun daybed. Tijdens het ontwerpproces hebben Jonas & Gard veel van deze stappen ook gefilmd. Als je twee minuutjes de tijd hebt (of als je tijd maakt!) dan kun je het filmpje natuurlijk bekijken. We beloven: als je nog geen fan was dan ben je dat na het kijken van dit filmpje helemaal.

StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers