WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Natuurlijk slapen met deze dromerige nachtlamp

In slaap vallen is niet altijd makkelijk. Licht en ontspanning kunnen een negatieve óf positieve invloed op ons slaapritme hebben. Max en Guido van StudentDesign hebben een nachtlamp gevonden die hier rekening mee houdt. Mooie dromen gegarandeerd!

vtwonen blog studentdesign | design nachtlampje rood licht natuurlijk slapen

Slapeloze nachten?

Ben jij een onrustige slaper of kom je moeilijk in slaap? Dat kan komen doordat je gedurende de dag (te)veel naar beeldschermen kijkt die blauw licht uitstralen. Voor de twintigjarige Jacob Southfield aanleiding om op dit onderwerp zijn licht te werpen – met een nachtlamp als resultaat. Jacob studeert in Bath, Groot Brittannië, en voor één van zijn ontwerpen wendt hij zich tot onze slaapritmes. Daarin onderzoekt hij twee van de belangrijkste boosdoeners: ontspanning en kleurgebruik.

Landschap lamp

Hoe ontspan jij? Misschien ga je graag kokkerellen of lees je een goed boek. Wij durven te stellen dat iedereen ook ontspant in de natuur: een wandeltocht door de bossen, luieren in een park of zwemmen in de zee, heerlijk! Jacob kwam op het idee om ontspanning door de natuur te vertalen naar zijn ontwerp. Hij kwam erachter dat de ‘favoriete natuur ’ cultuurafhankelijk is. Daarom heeft hij verschillende lampschappen (jaja een leuke samenvoeging van landschappen en lamp) gecreëerd. Zo is er een variant van de Afrikaanse savanne, maar worden ook het Amazone oerwoud en een Japans rijstveld nagebootst. Wij willen graag een Nederlands polderlandschap met meerkoeten, molens en koeien in de wei!

vtwonen blog studentdesign | design nachtlampje rood licht natuurlijk slapen
vtwonen blog studentdesign | design nachtlampje rood licht natuurlijk slapen

Rood licht

Een ander aspect dat Jacob meeneemt in zijn ontwerp voor bedlampjes is de invloed van licht en kleur op onze slaap. Wit en blauw licht zorgen bijvoorbeeld dat er geen melatonine wordt aangemaakt, waardoor we zogezegd geen slaaphormonen aanmaken (en dus wakker blijven). Jacob leerde dat rood licht het enige licht is waarbij onze slaap niet geremd wordt. Door de toepassing van rood in een lamp val je ’s nachts na gebruik van de lamp weer gemakkelijk in slaap.

Hoe worden de lampen gemaakt?

  1. Allereerst schetst Jacob een landschap. Hij deelt dat op in zes verschillende lagen zodat een boom bijvoorbeeld op de achtergrond verdwijnt, terwijl een giraffe op de voorgrond de aandacht trekt.
  2. Nu worden de lagen uitgesneden met een lasersnijder op een plaatje acryl. Door de gelaagdheid krijgen de lagen een verschillende mate van licht.
  3. De lagen nesten zich in de houten behuizing. Pluspunt hieraan is dat je ze makkelijk omwisselt voor andere landschappen.

Kijkdoos

Wat wij zo leuk vinden aan het ontwerp is dat het iets weg heeft van een kijkdoos die je als kind maakte. Misschien geeft deze lamp je inspiratie om met je kinderen een eigen variant te knutselen: met verschillende vellen gekleurd papier en een schaar kom je een heel eind. De lampenserie doopte Jacob Southfield om tot ‘Sleepy Scene’. Door het dierenrijk te combineren met de inheemse natuurlandschappen zeggen wij: laat die slaap maar komen, wij dromen lekker weg over dit ontwerp op ons nachtkastje!

StudentDesign

Guido & Max StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers