WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Maak een goede start in 2020

Als je schoon genoeg hebt van vuurwerk en oliebollen, dan weet je hoe laat het is: gelukkig nieuwjaar! Daar horen natuurlijk de nodige (goede) voornemens bij.  Max & Guido van StudentDesign helpen je alvast op weg.

Ludovica Gianoni studentdesign blog | goede voornemens
Ludovica Gianoni StudentDesign blog pers

Aan de vitaminentap

Waar je vroeger met oudejaar kon tanken tot in de vroege morgen, was het dit jaar op veel plaatsen na een paar glazen champagne wel weer welletjes. Die kater daarentegen, die blijft – en daar moet nodig wat aan gedaan worden. Met frisse (tegen)zin begin je de morgen met een glas versgeperst jus d’orange. Om dat een beetje gemakkelijk te maken, bedacht ontwerpster Ludovica Gianoni uit Italië voor haar afstudeerproject een citruspers die te plaatsen is op elk willekeurig glas. Dat doe je eenvoudig door de polyurethanen strip – die taps toeloopt – op een glas te plaatsen en persen maar! Als de vitaminen zo rijkelijk zijn bijgevuld kun je er weer tegenaan, dus laat die sportles maar beginnen.

Jules Mas sportschoen StudentDesign blog | Maak een goede start in 2020
Jules Mas sportschoen StudentDesign blog | goede voornemens
Jules Mas sportschoen StudentDesign blog close up

Tweedekans schoenen

Na de winter-dip-stop begin je weer vol energie aan je geliefde squash/hockey/voetbaltraining. Daar hoort natuurlijk een kekke outfit bij. Jules Mas uit Frankrijk verwonderde zich over de jaarlijkse line-up van nieuwe voetbalschoenen: van pimpelpaars tot glimmend roze. Na een seizoen vol winst, verlies of gelijkspel zijn je wondersloffen natuurlijk helemaal afgetrapt en ben je toe aan nieuw schoeisel, bijvoorbeeld een paar knalrode met groene sterren – Messi draagt ze ook immers. Jules kwam erachter dat er jaarlijks meer dan 100 miljoen paar voetbalschoenen wordt afgedankt en helaas niet wordt gerecycled. Reden: een schoen bevat te veel verschillende materialen. Daarom ontwikkelde hij een schoen die helemaal uit één materiaal, namelijk PET bestaat, van veter tot zool. PET kun je kennen van de statiegeldflessen. Na enerverende potjes voetbal geef je die versleten schoenen voortaan een nieuw leven geven!

Viktoria Richter stofzuiger decoratie StudentDesign blog | Maak een goede start in 2020
Viktoria Richter stofzuiger decoratie StudentDesign blog Goedevoornemens
Viktoria Richter stofzuiger decoratie StudentDesign blog | goede voornemens
Viktoria Richter stofzuiger decoratie StudentDesign blog Goedevoornemens | goede voornemens

Stofzuiger wordt bijzettafel

Na je in het zweet gewerkt te hebben van het sporten, ga je nu door met je volgende goede voornemen: het huis opruimen. Waar de één er lachend een muziekje tegenaan gooit, is het voor de ander een hels karwei. Uiteindelijk, nadat je vooral de troep verplaatst, gestapeld en gemanoeuvreerd hebt, is het tijd voor de stofzuiger, dat onding wat altijd ver weg in een kast wordt weggemoffeld. Viktoria Richter uit Duitsland bedacht een stofzuiger die je op het eind omtovert tot bijzettafel. De apparatuur is inwendig verwerkt en verlengstukken kun je er eenvoudig in opbergen. Met zo’n stofzuiger wordt schoonmaken wel een tikkeltje leuker, vind je niet?

Iris Muriel StudentDesign blog groenten | goede voornemens
Iris Muriel StudentDesign blog
Iris Muriel StudentDesign blog

Altijd verse onderwatersla

Je dag is nu alweer bijna voorbij en na tips voor fruit, sporten en schoonmaken eindigen we met een portie groen. Groente dus: niet alleen goed voor de vitaliteit – maar ook gewoon hartstikke lekker. Tóch gooien we met zijn allen veel voedsel weg: bijna 2 miljard kilo per jaar alleen al in Nederland. Dat is zo’n 100 kilo per persoon, waarde € 135. Reden voor Iris Muriël om te onderzoeken waarom we groentes weggooien. Het bleek dat groentes allereerst niet lang genoeg ‘vers’ bleven, maar ook dat ze vaak verdwenen in de groentelade en werden vergeten. Iris kwam op het idee om groentes in water te bewaren – net zoals bloemen. Op deze manier blijken groentes veel langer vers te blijven. Dus zet je groentes onder water en maak ze blij! De ‘Veggie Vases’ van ontwerpster Iris komen in twee formaten, voor in de koelkastdeur óf voor op de plank. Sla is daardoor na 1,5 week nog in prima conditie, terwijl bloemkool of selderij na een maand nog steeds prima gebruikt kunnen worden: superslim ontwerp voor op het lijstje van de goede voornemens!

StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers