WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Designkaarsen

Tijdens deze donkere dagen geeft kaarslicht net dat extra beetje warmte in huis. Max & Guido van StudentDesign doken in het kaarsvet en vonden een paar mooie designkaarsen waarmee je je huis stijlvol verlicht.

vtwonen | Blog StudentDesign kerst Designkaarsen

Vaak delen we ontwerpen van studenten die nog niet in productie zijn. Logisch ook, want daar hebben studenten vaak geen tijd voor (of geld, ook logisch want: student). We beginnen vandaag met één van die (studenten)ontwerpen, maar deze is – yes! – wél te koop!

Jan Klinger
Jan Klinger

Jan Klinger

Kaarsen heb je in allerlei kleuren en formaten, maar het makkelijkst is gewoon een pakket van meerdere dezelfde kaarsen te kopen – voor de portemonnee ook wel zo fijn! Maar na de zoveelste gouden/roze/rode of gewoon witte – kaars opgestoken te hebben is er buiten het flikkerende warme licht niet veel bijzonders meer aan. Jan Klinger vindt dat dat anders kan. Met een simpel rond ’snij-plaatje’ van plexiglas kun je een patroon graveren door van boven naar onderen het plaatje in de kaars te draaien. Zo creëer je simpel talloze patronen en fleur je een standaard kaas (23 mm dik) eenvoudig op. Op het moment maakt Jan het ontwerp helemaal zelf. Je kunt het in zijn webshop bestellen voor 49 Deense kronen (grofweg € 4,50). Door het handzame formaat is het ontwerp in een envelop te verzenden, de verzendkosten die er nog bovenop komen vallen daardoor ongetwijfeld reuze mee.

Ontwerpduo Studentdesign | Designkaarsen
Ontwerpduo Studentdesign

Ontwerpduo

Eerlijkheid gebiedt natuurlijk te zeggen dat het eerste ontwerp geen kaars is – ‘slechts’ een accessoire. Het tweede ontwerp van vandaag is wél een kaars, een heel bijzondere bovendien. Ontwerpduo, een designstudio uit Eindhoven, bedacht de Tallow, een kaars en kandelaar ineen. Volledig uit kaarsvet brandt deze kaars vervolgens acht uur. Ook kun je de kaars eenvoudig verplaatsen, druppend kaarsvet vangt de Tallow zelf op.

vtwonen | Blog Puik StudentDesign
vtwonen | Blog Puik StudentDesign | Designkaarsen

Puik

Een andere kaars die gaat als een raket is de Candela van Puik! Puik support de Nederlandse designer en dat zorgt voor een Dutch tintje bij de buitenaards mooie Puik collectie. Deze raketkaars is handgedompeld en gemaakt van zuivere paraffine. De motoren (voet) van de kaars doen slim dienst als kandelaar, vandaar ook de naam Candela. Saillant en o zo fijn is dat wanneer de raket (ehm… kaars) bijna helemaal is opgebrand deze vanzelf dooft op twee centimeter van de voet. Heel handig, want zo plaats je eenvoudig een nieuwe kaars op de nog warme stomp en kun je dit prachtontwerp toch blijven branden. Kortom, dit ontwerp schreeuwt erom: op naar de sterren (en daar voorbij!).

Laura Valepenna
Laura Valepenna
Laura Valepenna

Laura Valdepeña

Het laatste ontwerp is dat van studente Laura Valdepeña uit Mexico. Vanuit de adoratie voor basalt, het overblijfsel van lava, ging Laura op zoek naar een materiaal dat oogt als gesteente. Uiteindelijk werd dat Magma© en ontdekte ze dat ze dit als vloeistof in een mal kon gieten. Zo creëert Laura geometrische vormen die vanuit een willekeurig gesteente niet na te bootsen zijn. Zeer treffend en zeker als combinatie levert het een mooie dynamiek op (het lijkt zelfs ‘ondergronds’ door te lopen). Het ontwerp is niet te koop, maar wie weet wat de toekomst brengt.

StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers