WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY kunst: zo maak je een abstract drieluik van restmateriaal

We gooien met z’n allen een hoop materialen weg. Zonde! Blogger Rachel laat zien hoe ze met restmaterialen van haar verbouwing een uniek drieluik voor in huis maakt. Zelf zo’n abstract kunstwerk maken? Lees mee!

vtwonen blog rachel | drieluik kunst restmateriaal hout

Restmateriaal van verbouwing

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik de sleutels van mijn huis kreeg. Het was een klushuis. Van de isolatie tot de keuken en deze zomer ook de tuin: er moest van alles gebeuren. Van al dat slopen, verbouwen en bouwen houd je een hoop materiaal over. Veel puin heb ik afgevoerd, maar een aantal mooie materialen heb ik bewaard. Ik vind het zonde om dat weg te gooien, want met een beetje creativiteit kun je oude materialen een nieuw leven geven. Zo kwam ik tijdens het slopen van het toilet een oud tegeltje tegen, wat nu een decoratiestuk in de keuken is. En stukken hout? Die zijn bijvoorbeeld te gebruiken als onderzetter of speelgoedblokken. Na het bouwen van een houten vlonder hadden we een berg reststukjes over. Daar kan ik wel wat mee, dacht ik. En zo ontstond dit abstracte drieluik.

vtwonen blog rachel | drieluik kunst restmateriaal hout
vtwonen blog rachel | drieluik kunst restmateriaal hout

Puzzelen met vlonderhout

Ik wilde graag kunstwerken maken om aan de muur op te hangen, een drieluik. Dat zijn drie kunstwerken die bij elkaar passen of samen één geheel vormen. Ik koos eerst een ondergrond als basis. In dit geval de grote sanitairtegels die we over hadden van het toilet. Op de basis puzzelde ik met kleinere materialen, namelijk de afgezaagde vlonderplanken. Hoe je het vervolgens vormgeeft hangt af van jouw smaak en wensen. Rechte of schuine lijnen, symmetrische of asymmetrische compositie, verschillende of dezelfde materialen: je kunt alle kanten op. Het enige wat je nodig hebt is een beetje lef. Ik ga bij het maken van een compositie volledig op mijn gevoel af en stop pas met puzzelen als ik tevreden ben. Toen dat moment bereikt was plakte ik alles vast. Pro-tip: test van tevoren welke lijm het beste werkt voor je materialen, in mijn geval waren dat houtlijm en bisonkit.

vtwonen blog rachel | drieluik kunst restmateriaal hout
vtwonen blog rachel | drieluik kunst restmateriaal hout

Drieluik vol herinneringen

Ons drieluik hangt nu aan de wand en dient als mooie herinnering aan de verbouwing. Je kunt er ook voor kiezen het cadeau te doen aan vrienden of familie die je geholpen hebben met klussen. Hoe dan ook, het is een uniek en prachtig object voor in huis. Daarnaast is het leuk om te maken én ben je creatief bezig op een duurzame manier. Win-win-win! Heb je niet verbouwd maar wil je wel zo’n kunstwerk aan de wand? Houd je ogen altijd open en creëer met wat je vindt. Ik vind bijzondere spullen gewoon buiten op straat, bij de stort of in de kringloop. Ook bij de houtzagerij in de bouwmarkt hebben ze vaak een overschot aan afgezaagd resthout liggen. Minder mooie materialen? Dan is verven ook altijd nog een goede optie. Veel puzzelplezier!

Rachel Terpstra

Rachel Terpstra zit in de afrondfase van haar studie ‘Spatial Design’ aan de Hogeschool voor de Kunsten en loopt stage bij Avenue Design Studio. ‘Simpel en eigen’, dat vindt ze belangrijk. Haar minimalistische en warme stijl is kenmerkend voor haar interieur, werk én leven. Ze is altijd op zoek naar bijzondere verhalen en ziet schoonheid in alles. Dit deelt ze door middel van styling en fotografie. Met haar blogs wil ze laten zien dat een fijn interieur geen fortuin hoeft te kosten.

nog meer: bloggers