WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Creëer een Italiaanse tuin met lichte tinten en een pergola

Een levendige tuin met veel planten, lichte tinten en gezellige hoekjes. Blogger Rachel maakte van haar betegelde tuin een zomers paradijs. Ze liet zich inspireren de Italiaanse sfeer: niks moet en alles mag. In dit blogt legt ze uit hoe ze een Italiaanse tuin creëerde.

vtwonen | Italiaanse tuin

Wild en levendig

Planten die langs de pergola omhoog klimmen, gras dat met de wind mee beweegt en een heleboel grind. Mijn kleine achtertuin heeft een zomerse en relaxte sfeer, geïnspireerd door Zuid-Europa. Wat ik zo leuk vind is dat het lijkt alsof tuinen daar uit het niets zijn ontstaan. Niet strak betegeld met een aangelegd stuk gras, het mag lekker wild en levendig. Met een paar simpele veranderingen maakte ik van mijn tuin een klein Italië waar ik kan genieten van de nazomer. Hier en daar oude potten met boompjes, planten en kruiden die ik nauwelijks hoef te verzorgen. Heerlijk!

Pergola met hemeldoek

Typisch Italiaans: een lang gedekte tafel onder een hemeldoek. Om dat in mijn achtertuin te creëren heb ik een eenvoudige pergola laten bouwen. Op een zonnige dag hang ik een wit kaasdoek aan de hardhouten balken voor schaduw, heel knus en romantisch! Je koopt zo’n doek al voor een paar euro per meter. Zet de tuintafel eronder en hang voor nóg meer gezelligheid lampionnen, planten en slingers in lichte tinten aan de pergola. Voor mij is dit het fijnste hoekje in de Italiaanse tuin geworden.

Buiten eten? Met deze stylingtips zitten je gasten aan een mooi gedekte tafel.

Lichte tinten

Ga voor lichte kleuren en materialen die oplichten als de zon schijnt. Bij een tuin op het zuiden kan dit erg prettig zijn. Donkere materialen trekken namelijk warmte aan, waardoor de tuin sneller heet wordt. Voor een frisse uitstraling heb ik een deel van de schutting wit geschilderd en hebben het vlonder en het grind lichte tinten. Dit geeft mijn tuin de heerlijke Italiaanse sfeer die ik wilde: rust en ruimte.

Verzamelen

Dat niet alles in mijn tuin is uitgedacht, is in de accessoires te zien. Ik heb allerlei spullen verzameld om te tuin mee in te richten. In het grind staat een strandstoel die voor een kleine prijs heb meegenomen uit Zeeland. De rieten poef is oorspronkelijk van Ikea en vond ik samen met het schaaltje en de vaas op tafel bij de kringloop. De tuintafel is een oud bureau, die ik zelf maakte van een Fins-vuren houten plaat en losse poten. Nu ben ik op zoek naar oude bloempotten, om stukje bij beetje meer Italië in mijn tuin te halen.

Rachel Terpstra

Rachel Terpstra zit in de afrondfase van haar studie ‘Spatial Design’ aan de Hogeschool voor de Kunsten en loopt stage bij Avenue Design Studio. ‘Simpel en eigen’, dat vindt ze belangrijk. Haar minimalistische en warme stijl is kenmerkend voor haar interieur, werk én leven. Ze is altijd op zoek naar bijzondere verhalen en ziet schoonheid in alles. Dit deelt ze door middel van styling en fotografie. Met haar blogs wil ze laten zien dat een fijn interieur geen fortuin hoeft te kosten.

nog meer: bloggers