#projecthometobe 7: DIY kapstok dots & spelen met ronde vormen

beeld vtwonen Beeld

Eens we aan de slag kunnen in ons knus appartementje gaan we spelen. Spelen met ronde vormen. In kleine ruimtes heb je vaak het gevoel dat je enkel rechte vlakken en hoeken tegenkomt. Muren die haaks op elkaar aansluiten, deuren die opnieuw rechte vlakken vormen, rechte lijnen van je vloer, plintjes & ramenwerk… en ga zo maar even door. Om dat te doorbreken kan je spelen met ronde vormen om een leuk contrast te creëren.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

undefined

undefined

Hoe aanpakken?

Heel eenvoudig! Kwestie van met de deur in huis te vallen, beginnen we met de inkomhal. Die bestaat uit een “grote” L-vorm maar is betrekkelijk smal. Om het clean en simpel te houden – maar toch een saaie hal te vermijden – willen we werken met speelse ronde dots die als kapstok dienen en een grote ronde spiegel om de ruimte optisch te vergroten. De spiegel en kapstok dots komen, na het schilderen van de muren, samen op 1 wand. De dots links en de spiegel rechts. Lekker speels, maar toch eenvoudig, mooi en praktisch. En, heel belangrijk: alles behalve saai.

Lees verder onder de advertentie

Hetzelfde principe zullen we doortrekken in de slaapkamer. Daar voorzien we een hoekje met enkele dots aan de muur waar we ‘s avonds makkelijk onze kleren kwijt kunnen. Gezien we plannen om de kamer vrij zacht en all-white te houden, heb ik daarvoor enkele dots gewit voor een zachter resultaat.

Muuto dots maar dan anders

En yes, je ziet het goed: deze lijken inderdaad op de Muuto dots… but they have a twist. We hebben ze namelijk zelf gemaakt omdat het designer kantje in me per se dots wou in dezelfde vorm van onze grote ronde spiegel. ‘t Is te zeggen: met een platte/vlakke voorkant, in plaats van de gebogen vorm die muuto dots hebben (weliswaar ook mooi!). Plus: Muuto dots zijn duur… door ze zelf te maken hebben we een flinke duit bespaard en hadden we een leuk projectje in afwachting van onze sleutel.

Zelf eenvoudig dots maken? Zo doe je het!

Dit heb je nodig:

Lees verder onder de advertentie
 • Houten plank van +/-2cm dik
 • Houten plank van +/-3cm dik
 • Gatenzaag/boorklok (in verschillende diameters)
 • Schuurpapier (grof en heel fijn)
 • Indraaimof (diameter M6)
 • Inbussleutel
 • Draadstang/vijs combinatie (diameter M6)

FYI: Wil je de dots in een kleurtje steken, dan is MDF ook een prima materiaal. Zo niet, ga voor een harde houtsoort om de stevigheid te garanderen.

Voorkant dot

Lees verder onder de advertentie
 1. Kies de diameters van je dots. Wij hebben hierbij rekening gehouden met de beschikbare boorklokken dat mijn papa had liggen.
 2. Verwijder de centerboor uit de boorklok en zorg dat de houten plank van 2cm goed vastgeklemd zit.
 3. Boor nu met de boorklok cirkels uit de houten plaat. Herhaal met de verschillende diameters.
 4. Schuur op met het grove schuurpapier en werk af met het fijne schuurpapier.
 5. Boor in het midden een gaatje tot op de helft van de dikte (let op dat je er niet volledig door boort!). Handig hiervoor is een boordstandaard waar je de diepte kan instellen.
 6. Draai de inboormof in het net voorziene gaatje met een inbussleutel.

Achterkant dot

 1. Plaats de centerboor uit de boorklok terug.
 2. Boor met de boorklok (met de kleinste diameter) cirkels uit je houten plaat van 3cm dik. Door de centerboor heb je automatisch een gaatje in het midden.
Lees verder onder de advertentie

Samenvoegen

Schuif de achterkant van je dot met het gaatje over de inboormof die reeds bevestigd is aan de voorkant. Nu is je dot klaar om aan de muur te bevestigen.

#projecthometobe 7: de dots zijn gemaakt en liggen klaar voor bevestiging en onze ronde spiegel is gekozen. Nu nog heel even doorbijten want eerst moeten we nog heel wat muren verven. ^^

Lees verder onder de advertentie

Over Aurélie van lovelifelovefashion.be

Digital Marketing Assistent en Grafisch Designer by day, blogster by night. Aurélie Van Houte creëerde lovelifelovefashion.be in 2013, en heeft sindsdien nog geen seconde spijt gehad. Ze houdt van het leven, mode, lolcats én interieur. Voor vtwonen probeert ze de dromen die op haar bucketlist #projecthometobe staan waar te maken. Ze pimpt meubeltjes, spaart voor de leukste interieuritems en creëert zo een echte thuis in haar (toekomstige) eigen appartement in hartje Gent.

Foto’s en tekst: Aurélie Van Houte