WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

‘Unique’ porselein van Carola Zee

Grafisch designer Carola Zee maakte in 2004 de switch naar het keramistenvak. Ze maakt nog steeds gebruik van haar talent voor het ontwerpen van grafische motieven en illustraties en integreert deze in haar werk. Met behulp van moderne productietechnieken maakt ze van klei de meest prachtige producten, zoals deze karaf met bijbehorende kopjes.

Chinees vakmanschap

De grootste uitdaging vindt Carola in het maken van producten die niet alleen mooi en uniek, maar ook tijdloos zijn. In deze wegwerpmaatschappij zijn spullen zo vervangbaar. De huizen van mensen puilen uit en wanneer een nieuwe hype zich ontplooit, wordt alles zo weggegooid en opnieuw gekocht.
Omdat de meeste spullen ook goedkoop gemaakt worden zonder oog te hebben voor verspilling, is het juist zo belangrijk om te kiezen voor vaklieden en exclusieve materialen, vindt Carola. Sinds 2007 werkt zij samen met traditionele vaklieden in Jingdezhen in China. Deze plek staat al eeuwen bekend om zijn porseleinproductie. De meeste handelingen gebeuren hier nog gewoon met de hand. Leuke bijkomstigheid is dat er werkgelegenheid wordt gecreëerd in de regio.

Unique-serie van Label Aleph

De ‘Unique’-serie bestaat uit perfecte ronde vormen die gemanipuleerd zijn door met een duim in de klei te duwen. Hierdoor kun je de beker en de kan heel fijn vasthouden en ze geven het ontwerp een karakteristieke touch. Label Aleph, opgericht door Martin de Ruiter en Joost Busua en een samenwerking tussen Carola Zee en Frank Lucas, heeft duurzaamheid ook hoog in het vaandel staan. Vanaf 2009 wordt de serie ‘Unique’ bij dit label uitgegeven.

Te mooi om te gebruiken

Wij vinden de karaf bijna te mooi om te gebruiken om er water of thee uit te schenken. Alhoewel je natuurlijk enorm de blits maakt tijdens een etentje. Bij ons staan er meestal bloemen in te pronken. Of hij staat gewoon leeg, in zijn eentje zonder opsmuk, prachtig te zijn in onze schatkasten.

PRCHTG

PRCHTGAllebei de durf om onverwachte kleuren met elkaar te combineren, de voelsprieten om de nieuwste trends op het gebied van vormgeving eruit te pikken en de drift om dit alles te stylen en fotograferen: Jessica en Fleur van PRCHTG zijn dagelijks zoet met hun interieurs. De perfecte roze fauteuil van een bekend Scandinavisch label, een vintage vitrinekast waarin allerhande keramiek van onontdekt talent blinkt, maar ook een iconische lamp van een gevestigde naam: design in de breedste zin van het woord is hun grote liefde. De fijnste merkjes, woonhotspots en tofste items delen ze graag met jullie op vtwonen.nl/prchtg.

Bron: tekst, fotografie en styling: Fleur & Jessica

nog meer: bloggers