WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tonone, design van Nederlandse bodem

Van de kroonluchter kunnen we alleen nog maar dromen. In zo’n lege woonkamer met enorme plafonds met ornamenten. Of boven een hele lange eettafel met allemaal toffe designstoelen eromheen. De wandlampen hebben we al regelmatig gespot in hippe horecagelegenheden (bijvoorbeeld Buurt in Den Bosch) en hotel The Duke hangt al helemaal vol met allerlei moois uit de Bolt-collectie van Tonone. Het hoofdkantoor van dit prachtige designmerk bevindt zich dan ook in Den Bosch, in bedrijfsverzamelgebouw De Gruyterfabriek tussen allerlei andere creatievelingen.tonone lampen design blog prchtgtonone lampen design blog prchtgtonone lampen design blog prchtg

Anton de Groof

In 2013 richtte Anton de Groof zijn label op. Hij vond het een uitdaging om met behulp van traditionele mechanica en ambachtelijk gereedschap topdesign te creëren. Samen met lokale vakmannen ontstaat er stap voor stap met heel veel zorg en oog voor detail een stoere, functionele en industrieel ogende lamp. Een klassiek en oerdegelijk scharniermechanisme vormt de basis. Daarmee kun je de lamp zelf precies zo stellen als je hem wenst, met de bijgeleverde vleugelmoer in een kleur naar keuze. De Bolt-lampen zelf zijn ook in zeven verschillende RAL-kleuren te bestellen.

Bolt, Atlas en Slices

Maar naast de bekende Bolt-serie zijn er nog meer ontwerpen van de hand van De Groof. De Mr. Tubes lights bijvoorbeeld, gemaakt van zwart gecoat staal en twee tl-buizen; ruig maar toch elegant. Of hanglamp Atlas met een binnenkant van messing en een glazen behuizing eromheen. Erg gaaf zijn ook de Slices. Een soort Y-vormige verbindingsstukken waarmee je als het ware zelf het onderstel van je tafel kunt ontwerpen, van precies het hout waar jij van houdt.

Lampenfans

Wij worden altijd dolgelukkig van goed design van Nederlandse bodem. Vooral wanneer de ontwerpen tijdloos en onderscheidend zijn, wanneer ze iets toevoegen aan de enorme collectie die er wereldwijd al geproduceerd wordt. En dat we ook erg gecharmeerd zijn van lampen, konden jullie natuurlijk eerder al lezen. Met een strakke plafondlamp verander je je saaie zitkamer in een showroomwaardige ruimte en een speelse stalamp met geknikte arm zorgt niet alleen voor een fijn lampje om te kunnen lezen, maar vult ook dat lastige hoekje op.

PRCHTG

PRCHTGAllebei de durf om onverwachte kleuren met elkaar te combineren, de voelsprieten om de nieuwste trends op het gebied van vormgeving eruit te pikken en de drift om dit alles te stylen en fotograferen: Jessica en Fleur van PRCHTG zijn dagelijks zoet met hun interieurs. De perfecte roze fauteuil van een bekend Scandinavisch label, een vintage vitrinekast waarin allerhande keramiek van onontdekt talent blinkt, maar ook een iconische lamp van een gevestigde naam: design in de breedste zin van het woord is hun grote liefde. De fijnste merkjes, woonhotspots en tofste items delen ze graag met jullie op vtwonen.nl/prchtg.

Bron: tekst, fotografie en styling: Fleur & Jessica

nog meer: bloggers