WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zoekt niet en gij zult vinden

Mijn kringloopliefde is een koorts. Het liefst ging ik dagelijks op zoek naar een fix voor mijn verslaving, maar zowel mijn huisgenoten, ikzelf als mijn opruimcoach vinden dat geen goed idee. Momenteel is het voor mij dus niet zozeer de kunst om níets te vinden, maar om zaken bij de kringloop te laten staan. Alleen dingen waar mijn hart een échte huppel van maakt mogen mee. Zaken waarvan ik denk: “Ja leuk, dat ga ik dan verven!” (dat is de meestvoorkomende valkuil) of “Oooh, maar 75 euro is echt een hele redelijke kringloopprijs voor een Tupperwarebakje!” mogen niet meer mee. Maar écht niet.

kleurrijke kast vaas zoeken

Hoofd leegmaken bij de kringloop

Ik ging dus naar de kringloop, niet per definitie om iets te vinden maar om mijn hoofd leeg te maken. (Een ander gaat daarvoor hardlopen of bejaarde ezeltjes roskammen, ik doe dat in de kringloop.) Je begrijpt, zoals iemand die aan het afkicken is ook niet gewoon even voor de gezelligheid op de koffie moet gaan bij zijn dealer, zo moet ik natuurlijk niet naar de kringloop gaan om er niets vandaan te willen halen. De kringloopgoden vonden het blijkbaar echter ook wel welletjes met mij en mijn verslaving, want ik vond werkelijk niets potentieel meeneembaars.

Vintage tekening

Tot ik bij de schilderijen kwam. Tussen de reproducties, merklappen, spiegels en nog meer reproducties stond deze tekening. En jongen, toen maakte mijn hart een huppel.

Deze tekening doet me denken aan het werk van de kunstenaar Mona Johansson, wiens werk momenteel te vinden is in de winkel van Fine Little Day. Het vreemde perspectief, die boompjes links bovenaan, de vlakken en kleuren, maar ook het passe-partout… Ik zou hier het mooie van af kunnen kijken. Gesteld dat dat mogelijk zou zijn. Voor zover ik weet zijn tweedehandsspullen niet slecht voor de gezondheid, dus mijn voornemen ten spijt moest deze mee. Hij was gelukkig geen 75 euro en ik hoefde hem ook niet te verven, dat scheelde al een hoop.

Volg je hart

Ik heb ooit eens beloofd dat mijn gastposts hier op vtwonen.nl over kringloopvondsten zouden gaan die iedereen vinden kan. Dat is in onderhavige kwestie geenszins het geval. Waarom ik hem dan toch deel? Omdat je zeker zaken in deze strekking vinden kan in de kringloop, als je je ogen en oren wagenwijd openzet en je niet laat afleiden door frutsels waar je thuis direct op uitgekeken bent. Een goede kringloopvondst is niet alleen uniek, het geeft je huis én stijl, karakter en authenticiteit. Je hoeft niet te doen wat iedereen al doet. Alle begin is moeilijk, maar uiteindelijk is een eigen stijl interessanter, bevredigender en een altijd aanhoudende bron van inspiratie. Je hoeft alleen maar je hart te volgen, het wijst je vanzelf de weg. Woorden die ik persoonlijk, gezien de gestage stroom meuk die ons huis binnenrolt, toch écht wat minder gretig ter harte moet gaan nemen.

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder.

nog meer: bloggers