WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nee of yay? Het vintage wandkleed

Mijn ouders hadden vroeger een wandkleed boven de bank hangen. Het kleed kwam uit Finland, was feloranje met groen (zoals het een goed jaren 70 wandkleed betaamt) en er stonden een soort abstracte mannetjes op een paard op. Vintage wandkleed in de woonkamer van blogger Oh Marie! Vintage wandkleed met uilen in de woonkamer van blogger Oh Marie!

Jeugdsentiment

Het is grappig hoe je je zulke dingen uit je jeugd nog zo goed voor de geest kunt halen. Het heeft vast iets te maken met het feit dat de interieurs van vroeger aan minder verandering onderhevig waren. Of dat de tijd in je jeugd gewoon tien keer langzamer leek te gaan, waardoor je voor je gevoel wel duizend jaar naar hetzelfde wandkleed hebt zitten koekeloeren. Hoe dan ook, het kleed stelde me lange tijd, zo niet mijn hele jeugd, voor een raadsel. Ik begreep die geabstraheerde poppetjes niet. Ik vond ze eigenlijk gewoon best lelijk. En dan zwijg ik nog over dat paard dat eruit zag alsof het zó uit het zombieleger uit Game of Thrones gewandeld was. Ik had er, kortom, niet zoveel mee.

Jaren 80 vibe

Nu we het toch over voer voor psychologen hebben: door dergelijke items uit mijn jeugd en door de sterke sentimenten die ik voor ze koester, verdraag ik ze vaak niet in mijn eigen interieur. Zelfs niet als ze inmiddels weer in de mode zijn. Een vriendin van mij heeft dat met de jaren 80. Ze zei letterlijk: “…dat is nog niet lang genoeg geleden voor mij om het weer mooi te vinden.” Wat ook maar weer bewijst dat je zo oud bent als je je voelt, want ik zat op het moment dat ze dat opmerkte volop in een jaren 80 vibe. En we zijn even oud.

Wandkleden

Maar, wandkleden dus. Ik heb er lange tijd een verkeerde associatie mee gehad omdat ze me herinnerden aan die gekke mannetjes op dat zombiepaard. Dat was misschien wel zo gebleven als mijn broodwinning zich niet voornamelijk in de interieurindustrie had afgespeeld. Als je ergens lang genoeg aan blootgesteld wordt, ga je het vanzelf waarderen. Daarbij: (geweven) moderne wandkleden zijn prachtig. En misschien wel het allerleukst om zelf te maken, omdat je ze dan helemaal naar wens kunt vormgeven.

Als je meer inspiratie op dat gebied zoekt, kijk dan eens op de website van Koel Magazine, op de Franse website Chaumiere Oiseau of op de website van Nom.

Vintage wandkleden

Heb je absoluut geen geduld om zelf iets te maken (zoals ik), dan zijn vintage wandkleden een goed alternatief, al loop je in de kringloop natuurlijk wel meer kans om zo’n jaren 70 geval tegen te komen. Soms kan je echter zomaar een gelukje hebben, zoals ik toen ik laatst dit vintage wandkleed met uilen vond. Ik hing hem eenvoudigweg op met een klemkledinghanger (of broekklem) van IKEA.

Hulp van Marktplaats

Je kan het geluk natuurlijk ook een handje helpen. Misschien val ik nu in herhaling, maar je kan in de Marktplaats app, als je een keer zoekt op ‘wandkleed’ in het menu ‘Mijn Marktplaats’ en dan onder het kopje ‘Zoekopdrachten’ een zoekopdracht aanzetten. Zodra iemand een advertentie online zet met daarin de opgegeven zoekterm, dan ontvang je daar een bericht van in je mailbox. Het bespaart je een hoop grasduinen, al is dát nu juist ook de lol van het schatgraven. Oók op Marktplaats.

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder.

nog meer: bloggers