WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een vintage visfles-vaas

Allereerst beloof ik dat dit het laatste artikel is met een flauwe allitererende titel. En dat dit ook de laatste keer is dat ik schrijf over het concept fles-in-de-vorm-van (nadat ik hier al iets schreef over een fles in de vorm van een Eiffeltoren. Deze fles is echter zo leuk (en tot mijn verrassing zo populair ook, dankzij de groene en roze visflessen van Serax en Flying Tiger) dat het zonde zou zijn er niet over te schrijven.

Vintage visfles

Ik vond deze visfles bij een kringloop die wordt gerund door een kerk. De opbrengst van de verkoop van meuk aldaar wordt gebruikt voor een nieuw dak voor de kerk. Aangezien het er ieder weekend stervensdruk is, kunnen ze volgens mij onderhand alle kerken in de wijde omgeving van een nieuw dak voorzien, hoewel hun prijzen zo scherp zijn dat dat misschien ook wel weer meevalt.

Nieuwe eigenaar

Hoe dan ook, bij het afrekenen bleek de fles van de vrijwilligster achter de kassa te zijn geweest. Ze spaarde er vroeger dubbeltjes in en vond het leuk dat hij nu weer naar een nieuwe eigenaar ging (wiens wederhelft ook nog een ‘vis’ in zijn achternaam heeft – ook de reden waarom ik hem meenam. Ja, ik ben zo’n flauwerik die voorwerpen passend bij een familienaam koopt. Dat is een traditie die ik overnam van mijn schoonouders, al nam ik de traditie van het aannemen van zijn naam dan weer niet over).

Vaas of karaf?

Leuk allemaal, boeiend ook (niet), dus terug naar het onderwerp. Wat moet je met zo’n fles? Nou ja, hetzelfde als je doet met een fles in de vorm van een Eiffeltoren (al hoef je je voor een visfles waarschijnlijk minder snel te verontschuldigen tegenover visite dan voor een Eiffeltoren – die komt echt niet door de ethische toelatingscommissie). Zet er een paar mooie, hoge bloemen in (Ridderspoor, Dille, Akelei) in en je hebt een prachtig eenvoudig stilleven. Je kan er ook stekjes in zetten, zoals ik hier deed met gewone oude flessen. Als je een nieuw exemplaar koopt, kan je hem ook als karaf gebruiken. Met een vintage fles zou ik dat minder snel doen.

Mixen en matchen

Vind je zo’n fles snel te kitscherig worden, combineer hem dan met strak design, zoals op de foto’s met de kaleido’s van HAY. Je creëert op die manier een stilleven met spanning én heft daarmee direct het kitscherige aspect van de fles op. Gegarandeerd dat je er lof mee oogst als er weer eens visite langskomt.
Wil je een echte oude visfles? Zoek eens op Etsy met de woorden ‘fish shaped bottle’. Ze worden er regelmatig aangeboden.

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder.

nog meer: bloggers