WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Luchtige styling met vintage gekleurd glas

Nu het hartje zomer is en bloedheet, zoek ik luchtigheid in de manier waarop ik dingen style. Als het weer dan geen koelte brengt, dan maar de stillevens waar ik naar kijk, zullen we maar zeggen.

Liefde voor gekleurd glas

Glas is bij uitstek geschikt voor een dergelijke styling. En dat ik van glas hou, dat weet je inmiddels wel. Ik schreef er intussen al zo’n blogpost of drie over. Maar gekleurd glas, dat onderwerp sneed ik nog nooit aan. Wat gek is, want ik ben erelid van team kleur. Maar voordat je een bescheiden, uitgebalanceerde verzameling gekleurd glas bij elkaar hebt gesprokkeld, ben je snel een tijdje verder. Niet dat dat geeft, want dat maakt de gang naar de kringloop steeds weer de moeite waard.

Depressie glas en opaalglas

Je hebt gekleurd glas in allerlei soorten en maten. In deze blogpost hou ik het bij bespreking van de twee belangrijkste soorten. Je hebt het zogenaamde geperste glas, ofwel depressie glas. Dat is glas dat ontstond in Amerika in de jaren ‘20 tot ’40 vanuit de behoefte van mensen om een mooi servies op tafel te zetten, maar waar vaak geen geld was voor een servies van duur kristal of porselein. Via Quaker (juist, die van de havermout) konden mensen op goedkope en laagdrempelige manier een servies van gekleurd glas bij elkaar sparen. In Nederland werd deze verkooptechniek gebruikt door benzinemerk BP: in de zeventigerjaren spaarde je op die manier een servies van rookglas bij elkaar. Rookglas is overigens meestal bruin, typisch jaren ’70!

Dan heb je nog opaalglas (ook wel melkglas genoemd). Opaalglas is ondoorzichtig gekleurd glas dat vroeger werd gemaakt van kaliumfosfaat en verbrande botten. (Een mooi voorbeeld van opaalglas zijn die losse lampenkappen met een karakteristiek gemarmerd patroon die je vaak bij de kringloop ziet liggen.) Opaalglas kwam in de meest prachtige pastelkleuren, wat het niet alleen tot op de dag van vandaag erg geliefd maakt, maar ook duur en zeldzamer.

Door en door gekleurd

Bij de zoektocht naar gekleurd glas is er in mijn boek eigenlijk maar één regel belangrijk: dat het glas door en door gekleurd is. Het mag oud of jong zijn, recht of scheef, zolang het maar niet gecoat is. Ooit vond ik een prachtige oranje vaas, die na een schoonmaakbeurt gewoon weer ‘wit’ was. Dat oranje bleek slechts een coating te zijn. Wat een deceptie. En een leermoment, ook.

Vintage glas

Kringlopen hebben vaak een aparte glasafdeling. Als je geluk hebt, delen ze die zelfs op in gekleurd- en doorzichtig glas. En als je heel veel geluk hebt, tref je een kringloop met een schap vol geperst en/of opaal glas. Maar dan moet je wel heel erg veel geluk hebben.

Stylen met gekleurd glas

Zet je verzameling gekleurde glas bij voorkeur op een witte, of zacht gekleurde ondergrond. Een ondergrond in een te heftig gesatureerde kleur ‘geeft af’ op de kleur van het glas, waardoor het een beetje ‘viezig’ kan ogen. Zet je je verzameling in de buurt van een raam, dan zal je, zodra er zonlicht op schijnt, verrast worden met een schouwspel van prachtige, gekleurde schaduwen. Tenzij je, net zoals ik, alle zonneschermen naar beneden hebt om de warmte buiten te houden…

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers