WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vergezichten van de kringloop

Ik ben gek op oude schilderijen. Misschien wel omdat mijn eigen tekenniveau nooit verder is gekomen dan koppoters met harkhandjes. Technisch hoeven ze echt niet perfect te zijn (zeer zeker niet zelfs) en er is verder eigenlijk maar één eis die ik aan ze stel: er mogen geen mensen op staan. Een (eenzame) boom of een zicht op zee echter, stelen per definitie mijn hart. Het is allemaal voer voor psychologen.

Oude schilderijen Oude schilderijen Oude schilderijen

Schatgraven in Scandinavië

Scandinavië is de perfecte plek om geschilderde vergezichten te vinden. Ze liggen in overvloed en voor bodemprijzen bij de kringloop. Waarom dat zo is? Ik heb geen idee. Misschien heeft het met de lange, donkere winters te maken. Is schilderen een manier om een winterdepressie tegen te gaan. Of houden ze in het hoge noorden gewoon erg van schilderen. Ik heb nota bene een Deense schoonzus, dus in plaats van naar de reden te gissen zou ik het ook gewoon eens aan haar kunnen vragen.

Klein museum

Ik ben inmiddels in het bezit van een klein museum aan schilderijen. Ze komen niet allemaal uit Scandinavië. Je vindt ze zeer zeker ook bij de kringloop in Nederland, al moet je wel wat beter zoeken. Recent vond ik het zeegezicht dat nu op onze gele kast staat. Ik vond hem tijdens een kringloopbezoek dat vruchteloos dreigde af te lopen, wat de vondst ervan extra vrolijk stemmend maakte.

Deense boom

De boom die in de hal hangt, hangt er al heel lang – een unicum in ons huis. We kochten hem tijdens een zonovergoten vakantie in Denemarken. Die boom, dat Deense huisje, de zwierige lijnen en die groenschakeringen… Het blijft interessant om naar te kijken. Ik heb zelfs nooit de moeite genomen de zware donkerbruine lijst eraf te halen. Hij stoort me in zijn geheel niet. Ik ben zelfs bang dat het schilderij zijn contrast verliest zonder die lijst.

Goed lijstwerk

Ik hoor je nu denken: leuk allemaal, maar het komt allemaal natuurlijk wel op styling aan of zo’n schilderij een beetje leuk in huis past. Daar heb je zeker een punt. Oude schilderijen zijn snel truttig, maar: hoe moderner het interieur waar ze in staan, hoe mooier de combinatie is. Bij jou als vtwonen-lezer maak ik me daar dus niet zo’n zorgen om.

Verwijder de lijst als hij erg oubollig is, dat scheelt vaak ook al een hoop. Maar hou in gedachten: een goede lijst kan een schilderijtje óók versterken. Check van tevoren of het schilderij op canvas is geschilderd of op een houten paneel. In het laatste geval moet je soms vreselijk sloperswerk verrichten om het schilderij überhaupt van zijn lijst te scheiden. In dat geval moet je maar hopen dat je nog niet al te gehecht was aan je vondst of dat het niet stiekem een verloren gewaande Vermeer betreft.

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder.

nog meer: bloggers